Diana Sixtová a její zajímavá vína – Ott* Côtes de Provence rosé

Psáno pro časopis Medicína a umění 3/2017/46

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno. Dnes spolu zabrousíme do Provence, protože se blíží léto a je čas na růžová vína. Byl jsem tam loni a mohu potvrdit, že dnešní výběr Diany je skvělý! Ale nechme ji, ať sama představí, odkud je láhev vína, kterou na léto doporučuje.

Historie Domaines Ott* je především historií jedné z nejslavnějších rodin z Provence – rodiny Ott. Na jejím úplném začátku v Provence stojí Marcel Ott. Do Provence přišel v roce 1896 z Alsaska. Jako mladý inženýr agronomie hledal své uplatnění a Středozemní moře a Provence ho doslova okouzlily. Přišel v době, kdy většinu vinic ve Francii i v Evropě zničila phylloxera – mšička révokaz zavlečená z Ameriky. Vinice se zde na jihu vysazovaly narychlo a bez uvážení a vína z té doby byla spíš velmi průměrné kvality. Marcel na vinice vrátil ušlechtilé odrůdy a byl v podstatě jedním z pionýrů velkých růžových vín z Provence, která dnes nesou označení Cru de Provence. Dnes Domaines Ott tvoří tři vinařství. Jako první koupil Marcel Ott Château de Selle v roce 1912. V roce 1936 k němu přidal Clos Mireille. Clos Mireille bylo vždy srdcovou záležitostí rodiny. Je to vinařství s nádherným výhledem na moře, kde se vinice střídají s olivovými háji a levandulí a budovy stíní vysoké pinie. Poslední vinařství, Château Romassan, získala rodina až po 2. Světové válce v roce 1956. Z Domainess Ott* pochází bílá, červená a růžová vína. Nejznámější a nejvyhledávanější jsou ale růžového vína. A i když v roce 2004 se rodina Ott spojila se Champagne Louis Roederer. Rodina zde zůstává a všechna tři vinařství dnes řídí Christian a Jean-François Ottovi, kteří jsou již čtvrtou generací vinařů. Svá vína dodávají na ty nejlepší stoly prestižních restaurací po celém světě.

Ale pojďme ke konkrétní lahvi:
By Ott* Côtes de Provence rosé je zceleno převážně z hroznů z produkce vinařství Clos Mireille a Château de Selle. Hrozny jsou pečlivě vybírány tak, aby vínu dodaly finesu, pestré ovocné aroma a svěžest. Vlastnosti, které jsou charakteristické pro jedinečná terroir těchto dvou výjimečných vinařství. Víno má matně růžovou barvu s oranžovými odlesky. Má jemnou a delikátní ovocnou vůni. Mísí se v ní tóny bílých broskví a meruněk s tóny maracuji a manga. Je svěží a šťavnaté, krásně plné a pestré. I v chuti se mísí broskve a meruňky s exotickým ovocem. Vyváženou dochuť podtrhují tóny citrusové kůry a kořenité aroma. Především skořice a kardamon. Skvěle se hodí ke středomořské kuchyni.

Takže dobrou chuť a na závěr ještě citát.

„Víno rozradostňuje lidské srdce“
Johann Wolfgang von Goethe

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *