Diana Sixtová a její zajímavá vína – Languedoc – Roussillon

Psáno pro časopis Medicína a umění 3/2018/51

Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno.

Kam se, Diano, podíváme tentokrát?
Blíží se léto a tak se dnes podíváme do tradiční francouzské prázdninové lokality Languedoc – Roussillon. Tato obrovská, přímořská oblast hraničící na západě se Španělskem a obloukem vedoucí na východ až k ústí řeky Rhôny je oblastí různorodých krajinných charakterů – na západě začíná horskými masívy Pyrenejí, na východě sestává z nižších kopcovitých terénů i rovných údolí řek směřujících do Středozemního moře. Pověst této oblasti je trochu pošramocena neuvěřitelnou plejádou levných, nepříliš kvalitních vín. Ale naštěstí díky pozastavení dotací dle množství vyrobeného vína a krachu mnoha „továren na víno“ se dostaly do prodeje v posledních 10-15 letech zajímavé vinice.

Této příležitosti se chytli i slavní burgundští vinařští manželé Anne Gros a Jean-Paul Tollot. Jak Anne, tak Jean-Paul vlastní prestižní a velmi vyhledávaná vinařství v Côte d´Or – tedy nejlepší části Burgundska. Anne vlastní vinice i vinařství ve vesnici Vosne Romanée a Jean Paul v Chorey-lés-Beaune. Jejich domény zůstaly po celý jejich společný život odděleny a tak se rozhodli, že na „stará kolena“ si spolu pořídí konečně společné vinařství na jihu Francie.

A tak se vydali do oblasti Languedoc – Roussillon…
Ano. V roce 2008 koupili 15 ha vinic v oblasti Minervois ve skvělé lokalitě „les Cazelles“. Na velmi starých vinicích produkují 5 různých vín, každé se svým osobitým charakterem. Hlavními odrůdami jsou zde samozřejmě Syrah, Mourvèdre, Grenache, Carignan a Cinsault. Přestože jsou všechna vína vypěstována v apelaci Minervois AOC, rozhodli se manželé označit je malou místní historickou apelací Côtes de Brian IGP pro zachování své jedinečnosti a autentičnosti.
Pro všechna svá vína využívají tradiční burgundský styl vinifikace, díky čemuž si vína zachovávají velkou svěžest i přes své plné a mohutné tělo.

A co ochutnáme?
Dnes z této domény „ochutnáme“ jejich La 50/50. Za tímto zvláštním názvem se skrývá kupáž odrůd Grenache, Syrah a Carignan, vinifikována dvěma vinařskými osobnostmi a to 50 na 50. Barva je temně rubínová, ve vůni najdeme celou škálu červeného a černého ovoce. Vinice jsou staré od 10 do 50 let, což vínu dodává velkou komplexitu i chuti. Víno si díky vinifikaci na nerezu zachovává příjemnou ovocnost a svěžest a skvěle doplní letní grilování.

A malé pozvání na závěr. Pokud byste měli cestu do těchto krásných končin, můžete využít i pár krásných pokojů přímo na vinařství.

A také nezbytný citát: Víno je „světlo spojené kapalinou“. Galileo Galilei

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *