Tajemství mého PF

Každý rok se snažím, abych měl na PF něco ze své sbírky. Loni to byl například obrázek Adolfa Borna, letos jsem si jako předlohu vybral starou novoročenku Neprakty. Ta vypadala původně takto:

Všimněte si, že se ten člověk usmívá. Ale PF není první obrázek na toto téma. Předcházel mu kreslený vtip:

BS: Trosečník v záchodovém prkénku (mračí se) Trosečníci S68-69 Kresba č. 7.992 (Sv.slovo r.24, č.260, str.9 – 21.9.1968)

Takto se obrázek zachoval po svém prvním publikování v Nepraktově archívu. Vyšel přesně měsíc po sovětské invazi. Tady se ovšem trosečník mračí. Zdá se, že když poté Jiří Winter – Neprakta dělal z kresby PF, už se trosečník usmíval. Asi doufal, že to nebude dlouho trvat. Anebo mu to už bylo jedno nebo to byla křeč. Kdo ví. Ale ani tady historie obrázku nekončí. Firma Neprakta měla vedle kreslíře Jiřího Wintera autora mnoha námětů ke společným kresleným vtipům, a tím byl Bedřich Kopecný. A zde je tedy jeho námět:

BS: Trosečník v záchodovém prkénku (mračí se – námět)
Trosečníci Kopecný, kopie
Kresba č. 7.992 (září 1968)

Takže jsme se dostali o pár let zpátky a je zde výsledek – moje PF 2020. Snad přispěje k pocitu naděje.

Kruh se uzavřel a já děkuji panu Jaroslavu Kopeckému, který se stará nejen o Nepraktův odkaz, ale zejména o odkaz Miloslava Švandrlíka za to, že obohatil můj archív a umožnil mi ukázat genezi jednoho PF.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *