Diana Sixtová a její zajímavá vína – Château-Grillet

Medicína a umění 2/2020/60

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno. Dnes si Diana Sixtová do našeho povídání o zajímavých vínech vybrala opravdovou třešničku.

O co jde?
Jde o víno z jedné z nejmenších apelací ve Francii, která zabírá pouhých 3,8 ha a je tzv. monopolem – tedy je celá ve vlastnictví jednoho majitele. Ve Francii je několik dalších slavných monopolů, včetně Romanée-Conti, La Tâche, Clos de Tart a Clos de la Coulée de Serrant. My ale budeme mluvit o Château-Grillet, což je vinařské AOC ve francouzské vinařské oblasti Vallée du Rhône nedaleko Vienne. Produkuje pouze bílé víno z hroznů Viognier, stejně jako vedlejší, větší apelace Condrieu. AOC bylo této jedinečné poloze uděleno v roce 1936. Condrieu a Château-Grillet jsou jedinými označeními na severu Rhône, která jsou výhradně označeními bílého vína.

Co je důvodem samostatné apelace?
Je to jedinečnost jeho polohy a terroir. Celá apelace je jakýsi amfiteátr vysoko nad Rhônou otevřený na jih. Vinice tvoří několik desítek teras otevřených slunci, ale krytých před severním větrem. A protože jsou vinice jen těžko přístupné, nikdy zde nebyl použit traktor.
Château Grillet bylo ve vlastnictví rodiny Neyret-Gachet od roku 1830 až do roku 2011, kdy tento skvost koupil do svého vinařského portfolia francouzský miliardář François Pinault. Mezi jeho další vinařské klenoty patří Château Latour – 1er GCC v oblasti Pauillac, Domaine d´Eugenie a také další slavný burgundský monopol Clos de Tart. V současné době se o vinařství starají Frederique Engerer a Alessandro Noli.

Jaká vína se tam dělají?
Château Grillet vyrábí ročně cca 5 000 -7 000 lahví, z čehož největší část zaujímá samotné AOC Ch. Grillet, ale od roku 2011 můžeme ochutnat i další víno z tohoto vinařství – Côtes du Rhône AOC, které pochází z mladších vinic. Průměrný věk vinic je 40 let. Od roku 2017 navíc přibylo i víno AOC Condrieu „La Carthery“, z přikoupených vinic ve vedlejší apelaci. Château-Grillet je tradičně víno, které je určeno k pití s určitou zralostí, často kolem 10 a více let. Aroma Château-Grillet je typicky meruňka, lanýž a med a v mládí také pomeranč a mandarinka. Tenké hnědé lahve Château-Grillet jsou snadno rozpoznatelné a nepoužívá je žádné jiné francouzské vinařství. Až do roku 1987 se dokonce používaly pouze 70 centilitrové lahve.

Ale teď ke konkrétní lahvi: Côtes du Rhône 2017. Co o ní řekneš?
Víno samozřejmě z odrůdy Viognier, které ale narozdíl od Ch. Grillet můžete vychutnávat již ve stáří 2-5 let. Jeho ovocná, aromata meruněk a hrušek skvěle doprovází jemná kulatost a úžasná svěžest a pestrost chuti. Dokonale se snoubí s filetem z mořského vlka, salátem z grilované a marinované zeleniny s olivovým olejem, ale také sushi nebo sashimi.

A teď ještě citát: Umění není chléb, nýbrž víno života. – Jean Paul

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *