Československý beat-festival potřetí a naposledy!

Psáno pro Medicína a umění 3/2022/71

Československý beat-festival bude novodobě potřetí, stejně tak, jak tomu bylo v historii. Uskuteční se 16. října v pražské Lucerně a už je jasné, kdo na něm vystoupí. Především to bude rock and rollová legenda počátku šedesátých let Pavel Sedláček se svou skupinou Cadillac. Pavel Sedláček byl považován za jednoho z králů rock and rollu a je to skoro šedesát pět let, kdy vyhrál s písní Rock Around the Clock jednu lokální soutěž. O rok později vyhrál s písní Jailhouse Rock další soutěž. V roce 1962 se stává členem divadla Semafor, kde se v roce 1963 setkává s právě přijatým Karlem Gottem ve hře Zuzana není pro nikoho doma. Tehdy měl u publika větší úspěch než on.

Následovat budou brněnské Synkopy 61, které letos slaví symbolických 61 let. Synkopy 61 jsou naší nejdéle hrající bigbítovou skupinou, která patřila v šedesátých a sedmdesátých letech ke špičce naší populární hudby.  Skupina Synkopy 61 (shodou okolností slaví své 61. narozeniny) vstoupila letos do Beatové síně slávy. Rozhodli o tom posluchači Radia Beat.

Z Bratislavy přijede Pavol Hammel a jeho legendární Prúdy. Hammel s touto skupinou hrál výhradně původní skladby na obou Československých beat-festivalech (1967 a 1968). V roce 1967 za písničku „Balada o smutnom Jánovi“ Prúdy dostaly zvláštní cenu za nejlepší text.

Flamengo letos slaví 50 let desky Kuře v hodinkách a pod názvem FLAMENGO reunion session uvede to nejlepší ze zmíněné desky. FLAMENGO reunion session a opírá se o dvojici původních členů Flamenga, Pavla Fořta (kytara) a Vladimíra „Gumu“ Kulhánka (baskytara), kteří oba pamatují zlatou éru Flamenga.

Precedens je z vystupujících kapel nejmladší, skupina byla fenoménem až v osmdesátých letech, ale dnes už patří k legendám a do Lucerny bezpochyby patří. Ostatně i tato skupina má letos jubileum. Slaví 40 let od svého založení.

Michal Prokop & Framus Five vánoční koncert 21. 12. 2021 Lucerna Praha

Michal Prokop a Framus five se do Lucerny vrací po 55 letech. V roce 1967 se poprvé postavil k mikrofonu jako zpěvák (předtím působil jako kytarista) a hned mu na Československém beat-festivalu udělili titul zpěvák roku. Jeho vystoupení bude vrcholem letošního beat-festivalu.

Závěr bude patřit skupině The Primitives Group. Překvapili na obou historických festivalech, ale v roce 1968 předvedli takovou psychedelickou show, která v té době neměla obdoby. Tu zopakovali i v roce 2017 a určitě s něčím můžeme počítat i letos, už z toho důvodu, že Ivan Hajniš v Lucerně oslaví své pětasedmdesáté narozeniny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *