Folkaři

Vladimír Vlasák FOLKAŘI – Báječní muži s kytarou, kteří psali dějiny (Daranus, 2008).
Zajímavá a užitečná knížka, kde jsem se dočetl i o svém husarském kousku, natočení LP Panton na Portě live a jejím následném prodávání po 24 hodinách. Juppovi ale poněkud selhala paměť. K té události došlo až v roce 1985, tedy o rok později.

Zde je onen text:

V roce 1984 Porta vstoupila do 19. ročníku. Padaly další rekordy. Do interpretační soutěže se zapojilo 437 kapel a písničkářů. Z festivalu, který se konal od 3. do 6. července v Plzni, vysílal živě rozhlasový pořad Mikrofórum, rozjelo se vlastní vysílání Radioporty, na kterém se podílel dramaturg Michal Konečný.
Článek Jana Plachetky z předchozího roku, ve kterém si stěžoval na vydavatelskou pomalost, jako by byl částečně vyslyšen. Firma Panton natočila v Plzni desku, která vyšla hned následující den, což byl v době „těžkých porodů“ vinylových alb husarský kousek. „Tenkrát jsme začali spolupracovat s Ivanem Rösslerem v Pantonu,“ říká Michal Jupp Konečný. „Ivan vymyslel, že desku natočíme ve čtvrtek a v pátek se bude na Portě prodávat. To se skutečně povedlo. Vytřeli jsme konkurenčnímu Supraphonu zrak. Panton byl velice přístupný, čtyřskladbové desky v edici Cesty, natáčené na Petynce, vycházely často.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *