Diana Sixtová a její zajímavá vína – Tinel-Blondelet

Psáno pro časopis Medicína a změní 1/2017/44


Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno. Podle mého názoru jsou dvě oblasti, kde se dobře daří odrůdě sauvignon a to je Nový Zéland, ale především oblast Loire. V tom druhém případě mi Diana dá zcela jistě za pravdu, protože velmi hezky mluví o Domaine Tinel-Blondelet. Proč?
K tomuto vinařství mám velmi vřelý vztah – mám ráda vína, která vinifikují ženy a není to žádný feministický postoj, jen je mi blízký jejich přístup. Ženy totiž více respektují své „terroir“ – půdu, přírodu, vinici a nesnaží se promítnout do vína tolik své ego, což v některých případech může být sice škoda, ale v tak specifických a křehkých podmínkách, jaké jsou v oblasti Sancerre a Pouilly Fumé, jde jednoznačně o výhodu.

Ženy ale vládnou na tomto vinařství až v poslední době.
Rodina Blondelet udržuje vinařskou tradici v Pouilly Sur Loire už šestou generaci. Od 80. let minulého století je to Annick Tinel Blondelet, která pokračuje s prací na těch nejlepších terroirs dvou apelací a to Pouilly Sur Loire a Sancerre. Samozřejmě technika vkročila do života tohoto vinařství stejně tak jako k ostatním, to ale nic nemění na tom, že tradice výroby vína není tímto zásahem nijak narušena ani respektování terroir. Zanedlouho bude pokračování této rodinné tradice ležet na bedrech Annickčiny dcery Marlène – 7. generace.

Annick a Marlene

Ale teď ke konkrétní lahvi, kterou jsi vybrala tentokrát.
Pouilly Fumé L’Arrêt Buffatte (100% Sauvignon) pochází z vinic, kde půdu tvoří kimeridžské slíny (se zkamenělými lasturkami). Na cestě Voie Romaine (bývalá N. 7) byla kdysi zastávka dostavníku známá pod jménem l’Arrêt Buffatte. Tam měli cestující i koně možnost oddychu a odpočinku. Na tomto místě se nachází vinice, z jejichž hroznů vyrábějí ve vinařství Pouilly Fumé L’Arrêt Buffatte. Vinice leží na vrcholu jednoho z nejlepších kopců dominující řece Loiře, s expozicí na jihozápad. 35leté keře zužitkují skvělý potenciál, který mu tato specifická půda dodává. Víno je vinifikováno v nerezových kádích s termoregulací a je prováděna batonáž. Jedná se o víno k dlouhodobému uskladnění, s obrovskou aromatickou komplexitou s vůněmi bílých květů a maracuji. V prvním roce je víno velice minerální, po 3 až 4 letech se ukáže v celé své kráse: elegance a jemnost. Odvažte se si jej ponechat i ve sklípku a otevřít až po 10 letech, budete mile překvapeni. Podávejte při 12 °C.

A až si otevřete lahev, přečtěte si k tomu i náš pravidelný citát o víně:
„Civilizovaní lidé směřují tam, kde zraje víno.“ – Charlie Chaplin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *