Diana Sixtová a její zajímavá vína – en primeur 2016

Psáno pro časopis Medicína a umění 2/2017/45

Diana Sixtová

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno. Dnes budeme hovořit na téma BORDEAUX EN PRIMEUR 2016. Systém obchodování en primeur spočívá v nákupu vín před jejich nalahvováním. Hlavní podstatou je získat vysoce kvalitní víno z Bordeaux za co nejnižší cenu. Nikde jinde na světě není tento systém tak dokonale propracovaný jako v Bordeaux. A proto tam Diana Sixtová jezdí. Tak jaký byl rok 2016 v Bordeaux?

Minulý rok byl pro vinaře z Bordeaux rokem velkých překvapení a velkých výkyvů, často na hranici katastrofy, ale naštěstí s velmi šťastným koncem. Jaro bylo opravdu neuvěřitelně deštivé a studené, což si velmi dobře pamatujeme z degustací „en primeur“ 2015. Prvním malým zázrakem bylo květenství. Bylo krátké, ale naštěstí bez deště, což zachránilo úrodu, která je standardní a místy až vyšší než průměrná. Posledním dešťovým dnem byl 19. červen a od té doby až do září nastalo rekordní období sucha. Trpěly zejména mladé vinice bez hlubších kořenů. Naštěstí 10. září zapršelo a vyzrávání hroznů se opět nastartovalo. Poslední a největší štěstí přineslo počasí v září a v říjnu. Teplé dny bez srážek a chladnější noci, které zajistily hroznům pomalé, kontinuální vyzrávání se zachováním úžasné šťavnatosti a svěžesti. Výsledkem tohoto roku plného zvratů jsou neskutečná červená vína: pevná, hluboká, bohatá a šťavnatá s enormním potenciálem k vyzrávání.

St. Emilion

Chloubou Bordeaux jsou především červená vína. Jak dopadla?
Červená vína se povedla takřka všude. Dokonce i oblasti se složitějším klimatem jakými jsou Médoc a Saint Estèphe letos nabídly okouzlující, vyzrálá vína. Cabernety byly nejlepší od roku 2010, ale i Merloty na chladnějších jílovitých půdách nabídly nádherná, hluboká a elegantní vína, ovšem vyžádaly si velmi precizní přístup při vinifikaci. Hůře letos dopadla pouze vína bílá, a to zejména ta postavená na odrůdě Sémillon. Jsou díky velkým suchům unavenější a prázdnější, což platí i o Sauternes. Bílá vína postavená na Sauvignonech to měla o poznání jednodušší, jelikož kyselinka vydržela, ale podmínkou opět byla včasná sklizeň a velká práce ve vinařství.

Máš nějaký tip na zajímavou láhev?
Nelze letos vyzdvihnout žádnou z apelací, vína jsou krásná opravdu všude. Degustace byly vzácně vyrovnané i v Margaux a Saint Emilionu. Opravdu potěšila vína v Pomerolu a Saint Estephe. V tomto roce je opět velmi výhodné nakupovat vína levnější, kde bude výborný poměr mezi jejcih cenou a kvalitou. Můj tip z oblasti St. Emilionu je Ch. Barrail du Blanc a z oblasti St. Estephe – Château de Pez.

Takže zbývá jen citát na závěr: Víno jsem měl rád a neváhám tvrdit, že je to nápoj, který dělá zázraky. Jaroslav Seifert

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *