Diana Sixtová a její zajímavá vína – Domaine Arnoux-Lachaux

Psáno pro časopis Medicína a umění 54 1/2019

Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno. Už jsme, Diano, nebyli dlouho v Burgundsku.

Tak to tě musím pozvat do Domaine Arnoux-Lachaux, které patří bezpochyby mezi špičku vín z Vosne-Romanée. Vinařství jako takové bylo založeno už v roce 1858. Florence a Pascal jsou už pátou generací vinařů rodiny Arnoux. Pascal Lachaux se do rodiny Arnoux přiženil. Když se v osmdesátých letech seznámil s Florence, dcerou Roberta Arnoux, pracoval pro farmaceutickou firmu zabývající se prodejem homeopatik. Zpočátku pomáhal pouze se sklizní, ale postupně vínu doslova propadl. Nejdříve (po svatbě) pracoval po boku svého tchána. Svůj první ročník vinifikoval samostatně v roce 1990. Od roku 1995, kdy Robert Arnoux zemřel, se o doménu starají společně s Florence. On má na starosti vinice a výrobu vína, Florence obchodní stránku podnikání. Nedávno začal na vinařství pracovat jejich nejstarší syn Charles.

Jak to dělá, že má tak dobré víno.? Svůj recept na výrobu zcela jistě tají.
Na to ti odpoví sám, říká totiž: „Neexistuje žádný magický recept jak vyrobit dobré víno, je třeba mít pěkné hrozny, zbytek je téměř druhořadý.“ Pascal Lachaux je člověk velmi dynamický a rozhodný. K vínu přistupuje velmi rozumně. I způsob vedení vinice, ke kterému se přiklání, se jmenuje lutte raisonnée.

Co to znamená?
Když to přeložíme doslova, znamená to zdůvodněný boj. Jinými slovy, je to používání chemikálií, jen když není jiná cesta. Je to jakási kontrolovaná kontrola. Ale zpět k Pascalovi a jeho rodině. Má celkem 14,5 ha vinic v 16 apelacích – základní Bourgogne

rouge, Nuits Saint Georges, Chambolle Musigny a Vosne Romanée village, v 1er Cru má několik vinic v Nuits a ve Vosne Romanée – Les Chaumes, les Reignots, které leží ve svahu navazujícím na la Romanée GC, a les Suchots, které sousedí s Romanée St. Vivant. Z Grand Cru má Romanée Saint Vivant, které patří mezi jedno z nejlepších, jaké můžete ve Vosne ochutnat, Echezeaux a Clos de Vougeot. Posledním z jeho Grand Cru, které má teprve několik let, je Latricières-Chambertin.

To je dobrý seznam. A co z něj vybereš?
My si dnes představíme víno Nuits St. George 1er Cru Les Proces 2014, které je kritiky považováno za jedno z pěti nejlepších Nuits St. George. Tato malá vinice, pouze 1 ha, je prvním premier Cru směrem od městečka Beaune. Jižní orientace a blízkost řeky dodává tomuto víno eleganci a strukturované taniny. Typická je i zemitost a mineralita, která odráží zdejší terroir. Doporučujeme toto víno zejména k zvěřině ve věku 5-15 let.

Na závěr citát: Znalec nepije víno, ale ochutnává jeho tajemství. Salvador Dalí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *