Diana Sixtová a její zajímavá vína Domaine Luneau Papin

Medicína a umění 1/2020/59

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno. Dnes vás zavedeme do oblasti okolo města Nantes, rodiště Julese Vernea, ale také města v centru oblasti Muscadet.

Jak to tam vypadá z pohledu odborníka na víno?
Celý region zahrnuje zhruba na 1300 ha vinic a leží na křižovatce cest mezi Bretagní, Loirou a oceánem. Drtivá část vinohradů je osázena odrůdou Muscadet, jejíž vína mají jako jediná klasifikaci AOC. Vinice zde byly založeny už v době románské, ale Muscadet byl přinesen do oblasti Nantais burgundskými mnichy v 16. století. A právě proto bývá nazývána někdy též Melon de Bourgogne.

Jak se takové víno dělá?
Většina vín je vinifikována metodou „sur lie“, což znamená, že toto víno bylo ponecháno na kvasinkových kalech až do jara dalšího roku a teprve potom bylo odkaleno a nalahvováno. Víno touto technologii získává na svěžesti a ovocnosti. Díky své jemnosti a svěžesti skvěle doplňuje bretaňské ústřice nebo ryby.

A něco bližšího o Domaine Luneau Papin?
Přestože se v oblasti vyrábí velké množství vína mnohdy spíše stolní kvality, Domaine Luneau Papin povýšila vína Melon de Bourgogne na absolutní špičku a všechna svá vína produkuje s velkým důrazem na terroir a stáří jednotlivých vinic. Od roku 2011 převzal vinařství Pierre-Marie se svou ženou Marie, kteří se tak stali devátou generací hospodařící na tomto krásném koutu země. Oba celé 50 ha vinařství posunuli směrem do organického a posléze biodynamického způsobu nakládání s vinicí, vinnou révou i jejím zpracováním.
Jak sám Pierre-Marie říká: „Vinař je jako jejich terroir, vždy se učí a s postupem času a stále se zvyšujícími zkušenostmi získává hlubší pochopení svých vinic.“ Zde tento výzkum zahrnuje devět generací.

Na lahvi, kterou jsi přinesla je na vinětě velké L.
Ano, «L» d´Or je Muscadet , který vyrostl na 45 let starých vinicích nedaleko vesničky Vallet, na žulovitém podloží. Toto víno je vlajkovou lodí této domainy a patří k etalonům zdejší oblasti. Podává se v nejlepších restauracích po celém světě, jejichž miláčci rádi spojují toto víno s ústřicemi, langustami nebo mořskými rybami.

Takže už zbývá jen tradiční citát: „Teď vínem zažeňte starosti.“
Quintus Horatius Flaccus (římský lyrik).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *