Český hit století 3

Hit století 3

Třetí dvacítka písní našeho století začíná rokem 1940 a končí 1959. Smutná doba obsahující nejprve 2. světovou válku a poté komunistickou revoluci. Jaké se v té době rodily písničky? Hned rok 1940 přináší úžasnou píseň s citoslovcem na začátku (Hm, hm, ach ty jsi úžasná) nazpívanou nejen Arnoštem Kavkou (na naší desce), ale i R.A.Dvorským. Kavku doprovázely Allanovy sestry, k nimž patřila i Jiřina Salačová, která se jako sólistka třikrát (na této desce) podepsala pod hit století.
1941 přináší smutné události: Heydrich říšským protektorem, Hašler zatčen, deportován do Mauthausenu, kde téhož roku den před Štědrým večerem utýrán k smrti umírá. A vedle toho vznikají dva nesmrtelné filmy Přednosta stanice s Vlastou Burianem a Hotel modrá hvězda, jehož hlavní hit Slunečnice s Inkou Zemánkovou vám nabízíme. O rok později umírá Jaroslav Ježek, na Heydricha je spáchán atentát a lidi si zpívají Kosí fox.
Konec války je ve znamení nejslavnější písně (vznikla ovšem mnohem dříve) Škoda lásky. Pod názvem Beer Barrel Polka ji znali američtí vojáci a pochodovali s ní napříč západní Evropou, aby se zastavili na demarkační čáře u Plzně.
Revoluční rok 1948 = počátek budovatelského umění. Vyhrňme si rukávy se zpívalo vážně (a posměšně: lehněme si do trávy). Ale posměšek brzy zmizel, protože šlo o život. Škoda, že některý rok nemůže mít hitů víc – Jde Frantík kolem zahrádky (1949 – text Jaroslav Dietl!) byl rovněž legendární! A víte, že ve stejném roce vznikla Pytlákova schovanka – roztomilý film s Oldřichem Novým?
Rok 1950 byl rokem Vítězslava Nezvala – Zpěv míru, poema Stalin a budovatelský hit Všichni jsme mladí (mladý je každý komunista)! Není divu, že ve stejném roce zaniká Divadlo satiry. V roce 1951 uvádí Divadlo Umění lidu v Karlíně obnovenou premiéru V+W Nebe na zemi (hudbu Jaroslava Ježka doplnil Václav Trojan: Kdybych já uměl psát básně). Mimochodem – Horacia Dardu v této hře hrál Vlasta Burian. O rok později se zpívá ústřední píseň z filmu Císařův pekař (hudbu napsal Zdeněk Petr ve stejném roce (1951) jako Píseň pro Kristýnku, která se proslavila později). Rok 1952 je zajímavý tím, že vůbec nejslavnější melodií, která se u nás hrála, byl Narcis s varhaníkem Otou Čermákem a rovněž vznikl vůbec nejúspěšnější český film Pyšná princezna (s písní Rozvíjej se poupátko). Budovatelské písně ještě nevymizely (Zítra se bude tančit všude).
V roce 1953 začíná vysílat Československá televize a U nás jaro ještě nekončí je hitem roku. Zemřel Stalin, zemřel Gottwald. Vzniká píseň Plují lodi do Triany jako součást divadelní hry Lišák Pedro; její sláva kulminovala ovšem později.
A už jen telegraficky – 1954 odstartovala éra rock and rollu (Rock Around The Clock)! 1957 odstartovala kosmická éra (Sputnik se psem Lajkou krouží vesmírem). U nás v témž roce začíná éra malých divadel (Reduta) a vznikají první písně Šlitra a Suchého. Na Brodwayi se hraje My Fair Lady (1956) a West Side Story (1957).
V roce 1958 je Expo v Bruselu (pražský pavilón už zarůstá travou) se slavnou Laternou magikou, rodí se Divadlo Na zábradlí a Kdyby tisíc klarinetů. Neznámý Suchý zpívá se svým triem Blues pro tebe, které ovšem na desky nahrává populární Pepíček Zíma. A poslední rok naší dvacetiletky (1959) vznikají první české rockové skupiny (Sputnici a FAPS), Semafor hraje Člověka z půdy (Včera neděle byla se později stane nejprodávanější českou písní) a Valdauf hraje Pod jednou střechou.
Taková to byla doba!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *