Černý racek

Knížku napsal Petr Gratias společně Oldřichem Veselým a vyšla v roce 2009-

Olda Veselý byl výborný skladatel. Napsali jsme spolu pro Kamilu Olšaníkovou písničku. Po letech se mi Olda přiznal, že ji nenáviděl, protože nenáviděl celý pop. Ale chtěl se odvděčit Otovi Olšaníkovi za nějakou spolupráci, tak se přemohl. Bohužel, ani Ota Olšaník, ani Olda Veselý už nejsou mezi námi. Tak tedy Oldova vzpomínka:

A já jsem pro ni (Kamilu) napsal písničku Kolik týdnů ještě zbývá, kde jsem s ní zpíval v refrénu , takže to byl vlastně duet.
Píseň otextoval Ivan Rössler, tehdy šéfredaktor (tady se Olda mýlí, byl jsem jen redaktor) pražské redakce Mikrofóra, jednoho z mála pořadů pro mladé. (Po revoluci jsem najednou zjistil, že je šéfdramaturgem zábavy na TV Nova. Známe se dobře a pamatuju si, že v době své éry v Mikrofóra se chlubil, že jezdí trabantem a je z něj nadšený.) Ten se chopil manažerství kolem Kamily Olšaníkové a svého textu. Rázem z toho byla tři vystoupení v televizi. Jedno v Hitšarádě, další v nějakém TKM* a třetí v pořadu, který moderovala Helena Vondráčková, a měl představovat nové talenty.
Moc jsem nevěděl, do čeho jdu, bral jsem to jako běžné televizní vystoupení. Když pak se mnou dělala Vondráčková rozhovor, připadal jsem si jako úplný idiot, neboť se mě ptala, jak se cítím poprvé před kamerou. Nebyl jsem schopen vůbec zareagovat.
Musím říci, že naopak Synkopám se tehdy dveře do televizí zcela uzavřely. Pár let předtím jsme díky komponovaným pořadům měli televizně zpracované téměř vše zásadní, hlavně díky studiu B, čas od času jsme se objevili v pražském TKM , takže jsem si nepřipadal jako úplný zajíc. Ale takový přístup paní Vondráčkové jsem se čtyřicítkou na krku a minimálně patnácti televizními pořady za sebou opravdu nečekal..

A ještě vzpomínka Otakara Olšaníka o pár stránek dále:

I když nás datem narození dělí osm let, o která jsem starší než Olda, vůbec nám tato okolnost už v dávných časech nebránila navzájem spolupracovat a kamarádit. Pro brněnský bigbít znamenal Olda už koncem šedesátých let významný přínos, zejména v autorské podobě, a nejinak tomu bylo na postu zpěváka. Myslím, že v Brně se nenarodil zpěvák s podobným výrazovým cítěním a podobnou barvou hlasu, jako má on. Olda se samozřejmě věnoval trochu jiné hudební formě než já, nicméně před řadou let jsme poměrně hodně spolupracovali v oblasti nahrávání pro televizi a při tvorbě filmových dokumentů.
Samozřejmě nemohu zapomenout na polovinu osmdesátých let, kdy Olda složil písničku pro mou bývalou ženu Kamilu. Dokonce si spolu střihli velmi úspěšný duet, který potom vyšel na singlu v roce 1986 jako „Kolik týdnů ještě zbývá“. Text napsal pražský hudební redaktor Ivan Rössler a skladba se dočkala i televizní premiéry v hudebním pořadu, který uváděla Helena Vondráčková.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *