Diana Sixtová a její zajímavá vína – Louis Roederer

Psáno pro časopis Medicína a umění 5/2016/43

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno. A co se pije na Silvestra? Bublinky. A když bublinky, pak pravé francouzské šampaňské. Ale nechme další komentář na Dianě.
Když se řekne šampaňské, snad každý člověk si vybaví láhev s agrafou, typický zvuk při jejím otevření, dvě úzké skleničky, z jejichž dna prchají k povrchu jemné bublinky, a pak samozřejmě konkrétní slavnostní situaci. Láhev Champagne totiž podtrhne sílu okamžiku, přidá mu na důstojnosti, emocích a na důležitosti. Oblast Champagne je ale velká oblast a výrobců je zde opravdu mnoho. Na prstech jedné ruky vypočítáte ty nejlepší z nejlepších: Krug, Bollinger, Salon, Dom Perignon, a Louis Roederer.

Pojďme si přiblížit onen pátý prst – Louise Roederera.
Tato rodinná firma byla založena roku 1776 a v rodině zůstala dodnes. Současným ředitelem a majitelem je Frédérique Rouzaud. Nejvíce ji v její historii bezesporu proslavilo právě jejich prestižní cuvée Cristal dodávané na carský dvůr Alexandra II. Cristal je dodnes považován za jedno z tří nejlepších Champagne vůbec, což potvrzují i různé slepé degustace po celém světě. O Cristalu toho již bylo napsáno mnoho, ale Champagne Louis Roederer přišlo před nedávnem s dalším výjimečným Champagne – brut nature.
Příběh tohoto výjimečného Champagne započal již v roce 2003 – velmi teplém roce, který byl pro Champagne velmi problematický. Tehdy hlavní enolog Jean Babtiste Lécaillon objevil neskutečný potenciál na historických, křídových vinicích Champagne Louis Roederer nedaleko Cumières a Hautvillers. Tyto vinice i v tak teplém roce dávaly krásná, vyvážená a elegantní vína. Od tohoto roku tyto vinice byly vždy vinifikovány odděleně a v roce 2006 právě z těchto vinic bylo vyrobeno první víno s nulovou dosáží – tedy Brut Nature. Jde o úplně suché Champagne, které ale vyniká neuvěřitelnou komplexitou, krémovostí, elegancí a které má obrovský potenciál ke stárnutí na lahvi. Aby Frédérique Rouzaud ještě více podtrhl výjimečnost a odlišnost tohoto Champagne od ostatních v portfoliu Louis Roederer, oslovil ke spolupráci jednoho z nejslavnějších designérů současnosti – pana Philippa Starcka. Image, kterou Philippe Starck vtisk tomuto Champagne dotvořilo jeho osobitost a stalo se ihned velmi žádaným a populárním. Na tento úspěch navazuje další ročník a to ročník 2009, který právě přichází na trh opět v originálním designu…posuďte sami.

Tak na zdraví a ještě nezbytný citát o víně:
Jsem abstinent pouze na pivo, nikoliv na šampaňské. GEORGE BERNARD SHAW

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *