Diana Sixtová a její zajímavá vína – Clos des Muraires

Psáno pro časopis Medicína a umění 4/2017/47

Bernard Magrez nous présente le Chateau La Tour Carnet.

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno. Dnes vás společně pozveme do oblast kolem Côtes de Azur, které je růžovými víny proslavená po celém světě. Berte to jako podařenou vzpomínku na možná nepodařené léto (alespoň pokud jde o počasí – osobně jsem například poprvé slyšel slovo derecho, které má k vínům ale opravdu daleko). Ale nechme o Provenci a růžovém povídat Dianu:

Většinou se zde ale setkáte s barevnými lahvemi s nepříliš zajímavým obsahem. Ale i v tomto moři růžových vín lze najít některá, která stojí za pozornost. Většinou jsou to vína ze 14 vinařství, klasifikovaných jako Cru Classé de Provence (např. Domaines Ott, Ch. Rimauresq) a pak je tu víno bez této klasifikace – „pouze“ AOC Côtes de Provence – l´Excellence de Château Muraires, víno s úžasným renomé a kvalitou. Výjimečnost tohoto vína tkví zejména ve dvou aspektech.
Zaprvé Domaine du Clos des Muraires se nachází na půli cesty mezi Nice a Aix-en-Provence na úpatí slavného Massif des Maures, kterému se také říká „černá hora“ díky tmavé barvě kamenů a zalesnění. Právě skvělá poloha je jedním z faktorů k výrobě skvělého vína. Navíc 6 hektarů vinic je vysázeno na terasách na jižní straně a jsou právě v optimálním stáří 40-45 let.
Druhým důvodem je osoba majitele – pana Bernarda Magreze – vinaře tělem i duší, velkého vizionáře, majitele více než 20 vinařství ve Francii a dalších po celém světě. Jeho domovem a vlajkovou lodí je bezesporu Château Pape Clément – Grand Cru Classé v Pessac Léognan, ale s obrovskou péčí a profesionalitou přistupuje ke všem svým majetkům.

Toto cuvée odrůd Grenache, Cinsault, Syrah, Carignan, Rolle a Ugni Blanc potěší každého milovníka vín, který za krásnou bledě růžovou barvou ucítí květinovo-ovocný buket a svěží elegantní, pikantní chuť. Jeho jemnost a rafinovanost umocní jeho zrání na kvasinkách. V horkých letních dnech Vám zpříjemní každou oslavu jako aperitiv, nebo skvěle doprovodí plody moře, ryby ale i jemně kořeněná jídla.
Důkazem kvality tohoto vína v ročníku 2016 je i jeho zařazení mezi 5 nejlepších růžových vín z Provence a ohodnocení 92 body ze 100, což je na růžové víno opravdu úctyhodný výsledek.

Takže zbývá jen citát na závěr:
Kdo vůbec nemiluje víno, ženy a zpěv, zůstává po celý život hlupákem.
Martin Luther, německý mnich, kněz a profesor teologie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *