Diana Sixtová a její zajímavá vína – Michel Bouzereau

Psáno pro časopis Medicína a umění 1/2018/49

Meursault

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno. Dnešní kapitola by mohla mít název: Michel Bouzereau & Fils.

Bouzereauvi mají v Meursault dlouhé kořeny a Jean-Baptiste je už desátou generací vinařů. Je to velmi skromný, přitom však energický mladý muž. Začátkem 20. století bylo v Meursault pouze jedno vinařství nesoucí toto jméno. Jenže Edmond Bouzereau měl dva syny, Louise a Roberta. Časem a dělením mezi potomky se počet vinařství v Meursault rozrostl a dnes jich tu najdeme pět. Domaine Michel Bouzereau & Fils je jedním z nich. Michel je Robertovým synem a svoje vinařství založil v roce 1971. V roce, kdy se mu narodil syn Jean-Baptiste, který dnes stojí v jeho čele. První sklizně díky nejisté době a ekonomické nestabilitě prodával Michel jako vin en vrac (po cisternách) burgundským négociantům (obchodníkům). Jenže od té doby uteklo spoustu vody a dnes sami lahvují celou svou produkci a vína následně putují do celého světa.


 

Michel Bouzereau[/O opravdovém rozjezdu vinařství se dá, ale mluvit až od roku 1985. Prvně přibrali novou sílu, zaměstnance. „Do té doby byl otec doslova v jednom kole. Vše dělal sám. Od roku 1985 měl konečně možnost začít pracovat jinak, podle svých představ.“, vysvětluje Jean-Baptiste. V roce 1989 postavil velký sklep pro 200 sudů, který mu značně usnadnil práci sklepmistra. O rok později s ním začal pracovat i Jean-Baptiste: „Zpočátku jsem pracoval převážně na vinicích. Všechno chce svůj čas.“ Během devadesátých let se vinařství začalo postupně prosazovat a také rozšiřovat své vinice.
Vzestup samotného vinařství, jehož vína jsou dnes uznávána napříč znalci bílých burgundských vín, byl nenápadný. Ještě před deseti lety, kdy se o Jean-Baptistovi hovořilo jen mezi zasvěcenými. Dnes o něm píší všechny weby, odborné časopisy a průvodci vín. Michel Bettane o něm dokonce napsal, že je jedním z největších stylistů bílých vín v Côte d´Or. Jeho vína jsou vytříbená, postavená na finese, jsou elegantní a skvěle odráží zdejší terroir. Navíc mají obrovskou výhodu, že je ocení jak vyznavači
svěžích mladých vín, tak milovníci vyzrálého chardonnay.

Takže milovníkům dobrého chardonnay popřejme: Na zdraví! A přidejme k tomu cítát. Vezměte si příklad ze Starého Řecka.
„Starověcí Řekové měli boha vína a radosti. Zato my máme Freuda, komplex méněcennosti a psychoanalýzu.“ Erich Maria Remarque

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *