Černý racek a ti druzí

12. 11. 2018 11:03:26
Zdroj: idnes

https://rossler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=687305&fbclid=IwAR17Icg8dHWhyQWpQGqKn_3tXP7jWokozDkDjWHyOZlKSO3GlaIkXi6yBU4

Černý racek je jedna z nejlepších rockových skladeb, kterou napsal Oldřich Veselý, autor mimo jiné i písně Válka je vůl a mnoha dalších. 13. listopadu by se dožil sedmdesáti let.
Bohužel to nestihl, protože v lednu letošního roku zemřel. Odešla tak velká rocková legenda. Umělecký život Oldřicha Veselého byl spojen především se skupinou Synkopy 61, později přijal nabídku Radima Hladíka a přidal se ke skupině Blue Effect. V kapele se setkal mimo jiné i s Leškem Semelkou. V té době vznikla legendární rocková alba Svitanie a Noc hledačů.

Nedávno se mi dostal do rukou pozoruhodný text. Napsal ho slavný textař Pavel Vrba. Nazval ho Miniesej pro Olina. Dovolte mi, abych z něj alepoň část ocitoval:

„Oldu Veselého jsem znal, jeho věci také, ale naše společné prolnuti slov a tónů umožnil teprve Blue Effect. Písnička Hledám své vlastní já nás všechny překvapila svou jednotou a nás dva utvrdila v tom, co jsme tušili – že naše souzněni nebude poslední. Náš další tvůrčí soulad umocněný celoživotním přátelstvím, původní intuici víc než potvrdil.

V našem surrealistickém filmu, když si ho pouštím pozpátku, je čas měřen slunečními hodinami, na zakřivených dlaních, které hladí oblou toulku, se procházejí kulhaví holubi… Do výčepů mě dál láká vzdělaná servírka, která místo čísel a kleteb vypouští blues pro černé racky v džínsech i modrácích, pro mne i pro Olina….“

Olin Veselý nebyl ale jediným hudebníkem, který se narodil 13. listopadu. Byl to i baskytarista Synkop 61 Jan Čarvaš (zemřel v roce 2008 a bylo mu 62 let) a brněnský bard Bob Frídl (zemřel na rakovinu v roce 2013 v 65 letech). Říkalo se mu brněnský Bob Dylan (ostatně od něho převzal i své křestní jméno). V sedmdesátých letech byl velkým idolem, kdy zažil největší svou slávu. Jeho začátky jsou spojeny s hudebním skladatelem Alešem Sigmundem, v jehož skupině se potkal s Marthou a Tenou Elefteriadu, s nimiž nazpíval „Zpívej tu píseň kouzelnou“, kterou mají obě sestry stále v repertoáru. I Aleš Sigmund už – bohužel – není s námi. 7. listopadu narazil svým autem do stromu a náraz nepřežil. Bude to zítra smutné jubileum a tak mi dovolte, abych pár dní po dušičkách tady zapálil čtyři pomyslné svíčky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *