Diana Sixtová a její zajímavá vína – Beaujolais

Psáno pro časopis Medicína a umění 53 5/2018

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno. Takže, Diano, kam teď? Jsme na konci roku, co třeba Beaujolais?

Proč ne. Konečně třetí čtvrtek v listopadu je již od 50. let minulého století pevně spjat v myslích vinařů se svátkem Beaujolais Nouveau. Tato oslava mladého vína si vydobyla za ta léta celosvětové renomé a jistě ve své době prospěla propagaci tohoto vinařského regionu. Bohužel dnes se Beaujolais Nouveau stalo víceméně synonymem pro všechna vína z tohoto kraje a tak jsem se rozhodla Vám dnes představit jedno z tzv. Cru de Beaujolais – konkrétně Juliénas.

Není náhodou Beaujolais v Burgundsku?

Beaujolais sice patří geograficky i historicky do Burgundska, ale z vinařského hlediska se jedná o zcela samostatnou kapitolu. Mezi odrůdami jednoznačně převládá červená odrůda Gamay (98%), která se pěstuje na více jak 20 tis. ha a dává vínům z Beaujolais zcela typický a nezaměnitelný charakter. Většina vín z této oblasti je prodávána jako Beaujolais, Beaujolais Village AOC nebo Beaujolais Nouveau a vyhledávaná po celém světě pro svoji lehkost. Tradiční Crus Beaujolais však nabízejí i něco jiného – výraznější vína s jistou osobitostí, větším obsahem tříslovin a tím i větší hloubkou a strukturou.

Populární je Beaujolais Nouveau, ale co třeba staré Beaujolais?

Zatímco při výrobě Beaujolais Nouveau je proces fermentace urychlován tak, aby víno mohlo být na trhu velmi brzo, u normálního Beaujolais probíhá výroba obvyklým způsobem. Výsledkem urychlení je kratší trvanlivost Beaujolais Nouveau, jehož kvalita vydrží na vysoké úrovni jen několik měsíců. Naproti tomu běžné Beaujolais se pije v průběhu 1-2 roky po sklizni a Cru de Beaujolais můžete nechat zrát 5-10 let.

Nejslavnějším a nejznámějším Cru je Moulin à Vent, nazývaný též „králem Beaujolais“. Jeho vůně s náznaky kouře či čokolády i chuť je odlišná od ostatních Crus v důsledku vyššího obsahu manganu v půdě. Toto Cru také jako jediné není pojmenováno po vesnici v Beaujolais, ale své jméno získalo podle starého větrného mlýna, který místním vinicím vévodí.

Na lahvi, kterou držíš v ruce je napsáno: Juliénas Domaine de la Conseillère. Pojďme tedy ke konkrétní lahvi.

Tuto doménu v Juliénas vlastní od roku 2009 Château de Fuissé – jeden z nejlepších výrobců Pouilly Fuissé v oblasti Macônu. Vinifikují zde víno s respektem ke všem zdejším tradicím v kádích, macerace probíhá 15 dní. Krásně svěží aroma a tóny lesních plodů si víno získává díky půdě, bohaté na břidlici a žulové kameny. V chuti najdeme tóny malin, ostružin, černého rybízu a velmi uhlazené taniny. Šťavnaté tóny granátového jablka a lehká kyselinka podtrhují celkový charakter měkkého vína z kraje Beaujolais a odrůdy Gamay. V závěru najdeme i lehce kořenité tóny bílého pepře, nebo mleté kávy. Vinifikace probíhá na barrikových sudech, proto v chuti můžeme najít i jemné stopy pražených oříšků a karamelu.

Už se mi sbíhají sliny, tak ještě citát na závěr: Valčík a sklenka vína si žádají přídavek. Johann Strauss

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *