Ivan Mládek 77

Psáno pro iDNES

Foto: Alexandr Janovský

Dnešní sedmička v datu (7. února 2019) není jediným šťastným číslem Ivana Mládka. Dneska svůj datum narození obohatil o další dvě sedmičky, protože dnes se Ivan Mládek dožívá sedmdesáti sedmi let.
Známe se poměrně dlouho a vlastně nikdy jsem o něm nenapsal ani řádek. Takže to dneska beru jako šanci to napravit. Vlastně se ani pořádně nepamatuji, kdy jsme se potkali poprvé. Ale když jsme připravovali start Novy, byl Ivan Mládek hned mezi prvními adepty na vlastní zábavný pořad. Pamatuji se, že když jsem s jeho jménem poprvé vyrukoval na poradě Novy, Vladimír Železný – nejvyšší autorita – jen mávl rukou a pravil, ať mu do televize netahám svoje kamarády z Porty. Nakonec jsem nějak vedení televize přesvědčil a Mládek hned v začátcích odstartoval svůj pořad Čundrcountryshow.

Ivan Mládek je všeuměl. Je nejen výborný skladatel, textař a hráč na banjo, ale zajímavý malíř plně využívající efektu obrácené perspektivy (věci v popředí jsou malé a věci v pozadí velké), vynálezce (Guitariano), autor deskových her (Soudruhu, nezlob se), ale umí své talenty báječně smísit. Jeho Čundrcountryshow byla velmi nápaditá a díky Mládkovu výtvarnému cítění i vizuálně zajímavá. Mládek vymýšlet velice originální soutěže. Pamatuji se, že jednou přesvědčil i Karla Gotta, aby se v pořadu zúčastnil soutěže o to, kdo rychleji ostříhá dohola nějakého nebohého figuranta (už ani nevím, kdo tenkrát byli Gottovi soupeři). Karel v této disciplíně neuspěl a tak si v zákulisí stěžoval, že schválně dostal tupé nůžky. Marně jsme mu vysvětlovali, že šlo jen o legraci. Karel bral každé soutěžení velice vážně.

Mládek na Nově působil jedenáct let, a když se chtěl trochu stáhnout do pozadí a nechtěl dál moderovat, předělal svůj pořad na Countryestrádu. Ve svých pořadech přivedl na scénu řadu zajímavých figurek v čele s koktavým Milanem Pitkinem, který se do té míry proslavil, že se po něm pojmenovávaly i hospody. Další zajímavou figurkou byla Kalamity Jane nebo blbka Lenka Plačková a mnoho dalších.

Obdivuji Ivana Mládka především jako textaře. Jeho úžasné rýmy a nápady jsou ohromující. Ivan napsal stovky písní, ale kdyby napsal jen jedinou, a sice Jožina z bažin, i tak by byl slavným autorem. Píseň slavila fenomenální úspěch nejen u nás, ale i v Polsku, v Rusku z ní udělali parodii na Putina a americká metalová skupina ji zahrála loni v o2 areně.

Zdroj: https://rossler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=699821

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *