Diana Sixtová a její zajímavá vína – Hospices de Beaune

Psáno pro Medicína a umění 55 2/2019

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno. Posledně jsme byli v Burgundsku, tak co kdybychom tam ještě chvíli zůstali, tuším, že by se hodilo ohlédnout se do listopadu.

Ano. Již 158 let je třetí neděle v listopadu zasvěcena aukci vín Hospices de Beaune. To, co odlišuje Hospices de Beaune od běžných nemocnic, je vlastnictví velkého majetku a vinic shromážděných po staletí. Zisky z užívání a podnikání s tímto majetkem umožňují Hospices de Beaune investovat každým rokem do modernizace nemocničních zařízení, do špičkových lékařských materiálů, staveb komfortnějších zařízení a dalších odvětví spojených se zdravotní péčí. Příjmy získané z aukce vín Hospices financují totiž pouze investice a ne běžné výdaje.

Nemocnice jako majitelka vinic. Nebyl by to dobrý tip pro naše zdravotnictví?
To není jen tak jednoduché. Od roku 2005 aukci pořádá slavná aukční síň Christies´s a díky tomu už prodej není určen pouze burgundským negociantům, ale vína mohou dražit přímo soukromé osoby. Ale pouze pod podmínkou, že víno bude vyškoleno některým z burgundských vinařů. Ceny jednotlivých vín rostou každým rokem, ruku v ruce se zájmem o tuto jedinečnou akci. Když máte štěstí, vydražíte sud, zaplatíte poplatky, školení vína a máte 300 lahví jedinečného vína s typickým emblémem na etiketě.

A co nám představíš?
Dnes bych vám ráda představila víno vydražené právě na této aukci: Je to Volnay General Muteau 2014. Toto víno bylo posledním ročníkem Rolanda Masse, správce vinařství Hospices de Beaune. Patnáct let stál v čele nejoriginálnějšího vinařství Burgundska: vinařství s 23 vinaři a 60 hektary vinic od Pouilly-Fuissé na jihu až po Gevrey-Chambertin. Pro muže, který přišel z vinařské rodiny z Barizey z Côte chalonnaise a který celý svůj život zasvětil vínu, byla funkce správce Hospices de Beaune hotový poklad. Ročník 2014 byl po několika letech opět „velkým burgundským rokem“. Roland Masse – hlavní enolog Hospice de Beaune o něm říká: „Přestože u červených vín byla krupobitím nejvíce zasažena část apelace Beaune a Volnay, jsou víona zejména z Volnay velmi pěkně ovocná, čistá, jiskrná a harmonická a všechna 3 grand cru z apelací v Côte de Nuits jsou jedním slovem skvělá.“

Takže už jen citát a na zdraví: Kdykoli je člověk unaven, víno skvěle obnoví jeho sílu. Homér

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *