Diana Sixtová a její zajímavá vína – Champagne De Sousa

Psáno pro Medicína a umění 56 3/2019

Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno. Jediné pravé šampaňské víno hledejte jen v oblasti Champagne. Ostatní bublinky na označení nemá nárok. Ostatně šampaňské se dělá v Champagne už od 17. století. De Sousa je ale důkazem, že dobré šampaňské může dělat i Portugalec. Více ale o tom Diana Sixtová.

To máš pravdu. Rodina De Sousa je skutečně původem z Portugalska. Dědeček Erica De Sousy, současného majitele, přišel do Francie během I. světové války. Jeho otec se pak přiženil do vinařské rodiny a v roce 1948 založil své vlastní vinařství. Obrovskou devizou tohoto progresivního vinařství jsou vinice – jednak jsou všechny klasifikované Grand Cru a pak velká část z nich je padesátiletá nebo i starší. Vína Champagne De Sousa se za posledních deset let dostala do hledáčku předních světových sommeliérů a degustátorů. V podstatě nechybí v žádném přehledu či výběru šampaňských vín. Především pak Cuvée Caudalies, které je sceleno z dvanácti ročníků od roku 1995 do 2006
Malé, rodinné a velmi vyhlášené vinařství manželů Michelle a Erika De Sousy sídlí v samém centru vesničky Avize. Tajemstvím jejich skvělých vín je především terroir. Vinná réva čerpá vodu a minerály z hloubky 25 až 30 metrů pod povrchem a ve vínech se potom tento ušlechtilý charakter nedá přehlédnout. Křídové podloží vínům dává až lehce křupavou chuť, jak se zde s oblibou říká „croquante“. Domaine de Sousa vlastní na 11 hektarech 42 parcel v kategorii Grand Cru. Vinice jsou v průměru 45 let staré a dominantní je odrůda Chardonnay (60 %) dále potom Pinot Noir (30 %) a doplňuje je Pinot Meunier (10 %).
V rodinné tradici dnes již pokračuje i další generace a dcera Charlotte říká: „Naším hlavním cílem je nabídnout zákazníkům a milovníkům vín z oblasti Champagne takový zážitek z vína, že jen tak na vesničku Avize nezapomenou a budou se k ní s radostí vracet“. Mohu jen potvrdit, že se jim to opravdu daří!

A teď ke konkrétní lahvi, kterou dnes nabízíš?
Cuvée des CAUDALIES : 100% Chardonnay, champagne které zrálo z 15 % na sudech a v chuti vyniká zejména jemně máslovými a toastovými tóny s vysokou elegancí a harmonií. Velice ušlechtilé víno, které se výborně snoubí s rybami a krémovými sauces, humrem či s telecím masem.

Na závěr tradiční citát: Champagne… to vám dává pocit, že každý den je neděle. Marlene Dietrichová

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *