Diana Sixtová a její zajímavá vína – Annonce

Psáno pro Medicína a umění 57 4/2019

Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno. Dnes se podíváme hluboko do historie, do jedné z nejstarších vinařských oblastí Francie. Nádherný, románský Saint Emilion, chráněný UNESCO, v jehož samém srdci se nachází vinařství Ch. Belair Monange, 1er Grand Cru Classé.

Co nám o něm řekneš?
Toto château, známé původně pouze jako Ch. Belair, založil během 14. století Robert de Knollys. Stejně jako mnoho dalších vinařství i toto bylo zabaveno během Velké francouzské revoluce. Roku 1916 jej odkoupil pan Edouard Dubois Challon, vlastník sousedního slavného Ch. Ausone. Vzhledem k zanedbanému stavu a napadeni vinohradu phylloxerou musel vynaložit veliké úsilí, aby zámek dal do pořádku a navrátil mu původní prestiž. V roce 2003 po smrti Helyetta Dubois-Challona odkoupil toto château pan Christian Moueix a na počest své babičky Anne Adele Monange jej přejmenoval na Belair Monange.

To musel mít svou babičku opravdu rád.
To je asi pravda. Nicméně toto výjimečné místo s výjimečnou historií tak získalo jedinečného majitele, který dokázal ocenit zcela unikátní terroir nejvyšší parcely v Saint Emilionu a zejména vápencové podloží, které dodává zdejšímu Merlotu neskutečnou eleganci, délku a minerálnost.

Pokud vím Christian Moueix je majitel neméně slavných Châteaux v Pomerolu – La Fléur Petrus a Trotanoy. Takže je zkušený vinař.
Navíc je pověstný svou precizností a touhou po dokonalosti. Velké investice do vinic i technologií byly samozřejmostí, ale aby docílil dokonalé podoby svého prvního vína, rozhodl se z vinic mladších 30 let vytvořit tzv. „druhé víno“ – ANNONCE DE BELAIR MONANGE.

A tím se dostáváme ke konkrétní lahvi.
Prvním ročníkem tohoto vína byl rok 2014, který hned okouzlil milovníky jemných, elegantních a šťavnatých Saint Emilionů. Další ročník už jen potvrdil vysokou kvalitu tohoto vína, které zdaleka převyšuje mnohá první vína z této rozlehlé a často nevyrovnané apelace.
Víno je složeno z 90% odrůdy Merlot a 10% tvoří Cabernet Franc. Zrálo po dobu 16 měsíců na barikových sudech, přičemž na třetině nových. Vyznačuje se vůní po černém lesním ovoci a černém rybízu, plným, ale elegantním tělem a až překvapivě dlouhou dochutí. Je radost si jej otevřít již nyní, ale krásně bude nazrávat dalších 5 let. Doporučit jej podávat k jemné zvěřině nebo telecím játrům.

Takže na zdraví a ještě na závěr tradiční citát: Víno je králem léků. Japonské přísloví

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *