Diana Sixtová a její zajímavá vína – Michel Mallard – nenápadný člověk, skvělý vinař

Psáno pro Medicína a umění 1/2021/64

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno. Dnes jsme spolu alespoň virtuálně navštívili milého člověka a skvělého vinaře v Burgundsku, v malé vesničce Ladoix Serrigny.

Kdy jste se s Michelem Mallardem potkali poprvé?
S Michelem Mallardem jsem se setkala poprvé v roce 2007 v úplně jiném vinařství – v nově vznikajícím vinařství ve Vosne Romanéé – Domaine D´Eugenie. Tehdy jeden z nejbohatších Francouzů a majitel slavného Ch. Latour v Pauillacu, François Pinault, koupil výjimečné vinice rodiny Engel. Mladý Michel Mallard pracoval pro rodinu Engelů od roku 2005, kdy sem nastoupil po svém otci. Frederic Engerer – ředitel vinařství Ch. Latour již tehdy poznal jeho talent a během pár let z něj udělal hlavního enologa Domaine d´Eugenie. Je potřeba říct, že pod jeho vedením se vína dostala mezi neprestižnější a nejvyhledávanější ve Vosne Romanée, ale to je jiný příběh, než vám chci dnes nabídnout.

Co nám tedy i Michelovi povíš?
Michel Mallard je třetí generací ve svém rodinném vinařství, ležícím na úpatí slavného kopce Corton. Jeho vinice se nacházejí v apelaci Bourgogne, Ladoix, Ladoix 1er Cru až po Corton a Corton Charlemagne Grand Cru a pěstuje jak bílé Chardonnay, tak červený Pinot Noir jako skoro všichni v Burgundsku. Dnes Domaine jeho vinařství pokrývá 13 hektarů. Založil ji v roce 1952 dědeček Michela Mallarda, také Michel. Dnes ve vinařství využívají při vinifikaci pouze gravitaci a tradičně nechávají vína zrát na nových dubových sudech – dle jednotlivých apelací od 20 % až po 90 % nových sudů.

Prý pracoval i v Austrálii…
Michel Mallard vystudoval školy v Bordeaux, kde i pak rok a půl pracoval. Pak šel na čtyři měsíce do Perpignanu v Roussillonu a na čtyři měsíce do Austrálie. O své australské zkušenosti říká: „Nejsem si jistý, že jsem se tam naučil mnoho, ale byla to skvělá příležitost otevřít svou mysl. Při výrobě vína používáme všichni stejné techniky, ale lidé si musí uvědomit, že každý ročník je jiný. Co je dobré jeden rok, nemusí být nutně dobré příští rok. Australané nemají žádná pravidla a jsou vždy ochotni zkoušet nové věci.“

A teď ke konkrétní lahvi, vidím, že jsi vybrala Ladoix 1er Cru „ La Corvée“ 2017, co nám o ní povíš?
Vynikající Pinot Noir nejprve překvapí svojí sytou barvou. Ve vůni je šarmantní, plný černého a červeného lesního ovoce, ale nejvíce zaujme jeho energie a živost v ústech, kde zanechá dlouhou dochuť. Nemůžeme zde hledat eleganci vín Vosne Romanée z Domaine d´Eugenie, ale víno perfektně odráží své lehce rustikální terroir a energii svého majitele. Je to víno, které si můžete vychutnat nyní nebe během 5 až 10 dalších let. Doporučuji přírodní úpravě zvěřiny nebo k tradiční francouzské paštice.

Takže na zdraví a tradiční citát:
Někdy jiskrné víno svede, co ani šavle nedovede. Gruzínské přísloví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *