Diana Sixtová a její zajímavá vína – Spielberg

Psáno pro Medicína a umění 2/2021/65

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno. Dnes překvapivě zůstaneme doma.

Diano, proč?
Tentokrát Vám zcela netradičně představím víno z České republiky. Důvodů je více. Jedním je samozřejmě nemožnost v posledním roce cestovat jako dříve, ale hlavním důvodem je nadšení, které ve mně toto víno i vinařství vyvolalo, když jsem jej nedávno navštívila.

Vím, že máš na mysli Vinařství Spielberg. Dost často jejich víno piju a jednatele společnosti JUDr. Javornického znám mnoho let, dokonce jsme jeden čas bydleli v jednom domě. Tak jsem jejich vína začal pít a docela mne okouzlily jejich ryzlinky. Jak jsi poznala Spielberg ty?
Vinařství Spielberg v Archlebově znám už od jejich počátků v roce 2002, kdy mne majitel pozval na místo, které byste dnes jen těžko poznali. Navštívili jsme starý komunistický kulturní dům, pod nímž vznikalo zázemí pro výrobu vína. Vývoj vín jsem v průběhu let sledovala z povzdáli a měla radost, že se dílo daří, ale musím, říct, že změna, kterou jsem uviděla letos, mi vyrazila dech.
Přijeli jsme po celkové rekonstrukci celého objektu na kraji Archlebova. Tatam je socialistický kulturák. Místo něj vás v obci vítá vinařství toskánského střihu s krásnými zahradami přichystanými pro piknik a malou zahradní restaurací. Ještě větší překvapení na vás ale čeká uvnitř. Svůj původní účel totiž kulturák neztratil, ale uvnitř je supermoderní sál, kde se konají výstavy, divadla, koncerty nebo bály a svatby. Z terasy se sklenkou vína přehlédnete celou obec Archlebov a dohlédnete až do vinic. Samozřejmě i vinařské zázemí doznalo velkých změn a je zcela srovnatelné s vinařstvími ve Francii nebo Itálii. Enolog Ondřej Konečný pracuje velmi citlivě s francouzským sudem a dodává vínům ze Spielbergu jednotných charakter a styl, což v množství vín, které zde dělají je obdivuhodné. Na vinicích se stále více prosazuje ekologické zemědělství s organickým hnojením a vše probíhá ručně.

A vybrala jsi pro nás konkrétní láhev?
Ano, je to Pinot blanc 2017 z řadu Gourmet. Rulandské bílé, jak jsme jinak zvyklí tuto odrůdu nazývat, pomalu z moravských vinic mizí, jelikož je vytlačováno modernějším Chardonnay nebo Rulandským šedým (Pinot gris). Často slýchám, že je to taková „nijaká“ odrůda, která ničím nevyniká, ale není to pravda. Když jí pěstujete na lehce minerálním podloží a dáte jí dostatečnou péči, odvděčí se vám zcela seriózním, a hlavně velmi elegantním vínem.
Žluto-zelenkavá barva s komplexní vůní spojuje ovocné aroma jádrového ovoce s tóny máslové hrušky. V chuti je víno pikantní, můžeme zde cítit sušené křížaly, opečený toast s jemnou máslovou a intenzivní slanou dochutí. Jak již zařazení vína do řady Gourmet napovídá – je to víno vhodné ke kombinaci s gastronomií – unese i smetanové risotto nebo králíka na smetaně.

Takže na zdraví a tradiční citát o víně:
Raději budu jíst těstoviny a pít víno, než bych měla velikost nula. — Sophia Loren

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *