Diana Sixtová a její zajímavá vína – Château Malescot St. Exupéry

Medicína a umění 3/2020/61

Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno. Dnes nám Diana Sixtová objasní, co to je en primeur.

O co tedy jde?
Pojmem „en primeur“ (nebo „futures“) je ve vinařském světě již dvě stě let znám jako systém nákupu mladých vín z Bordeaux. Podstata je jednoduchá. Zákazníci na celém světě objednávají prostřednictvím „svých“ obchodníků vína, která zatím zrají v dubových sudech a na trh se v láhvích dostanou přibližně za dva roky. Je to tedy nejjednodušší a hlavně nejlevnější cesta jak získat velká francouzská vína. Cena pak může růst ročně 5 až 10%. Ovšem odhadnout ta nejlepší vína, s největším potenciálem zrání a růstu ceny, k tomu potřebujete mít hodně zkušeností a hlavně musíte mít možnost vína ochutnat. Posledních dvacet let tak trávíme začátek dubna v Bordeaux degustováním a hodnocením aktuálního ročníku.

To vám ale letos zkomplikoval koronavirus. Jak jste tedy ochutnávali?
Tento rok bylo všechno jinak! Díky globální krizi vyvolané koronavirovou hrozbou, jsme bohužel tento rok zůstali doma, stejně jako všichni obchodníci z celého světa.
Svět se ale zase dává do pohybu a my jsme postaveni před zcela novou situaci. Investovat a nakupovat vína, která jsme ještě neochutnali. Hledali jsme řešení a nakonec jsme se rozhodli, že když jsme nemohli my do Bordeaux, musí víno za námi do Prahy. Naši přátelé v Bordeaux nám vyšli vstříc a domluvili jsme se na zaslání vzorků ročníku 2019 k degustaci do Prahy. A tak může proběhnout i letošní kampaň.

Jaký byl rok 2019, pokud jde o víno z Bordeaux?
Celkově lze hodnotit ročník 2019 jako nadprůměrný a to rozhodně nejen pouze z hlediska sklizeného množství, ale hlavně z hlediska kvality vína. S ohledem na celkovou ekonomickou situaci ve světě, lze očekávat i výrazný pokles cen. Předběžný odhad je cenová úroveň ročníku 2014, což by znamenalo jedinečnou příležitost nejen pro investory, ale i pro všechny milovníky velkých vín!

A teď to nejdůležitější: jaké víno nám doporučíš?
Jednoznačně Château Malescot St. Exupéry. Původ jména Ch. Malescot St.-Exupéry sahá až do dob francouzských králů, původní majitelé byli totiž mistr Simon Malescot, králův rádce při parlamentu v Bordeaux, který toto panství koupil v roce 1697 a hrabě Jean-Baptiste St.-Exupéry, vlastník tohoto vinohradu v letech 1827 až 1853.
Znalci si toto víno cení především pro jeho mimořádný buket, velmi ovocný s plným tělem, který se perfektně snoubí se zvěřinou. Navíc cena ročníku 2019 klesla na úroveň ročníku 2013 (nejlevnějšího ročníku za posledních 10 let) a to z tohoto vína dělá černého koně celé kampaně.

A teď ještě citát: Všechny peníze světa nemají tolik ceny, jako v pravou chvíli pohár nejlepšího vína. Čínské přísloví

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *