Diana Sixtová a její zajímavá vína – MEURSAULT – MATROTOVI

Medicína a umění 4/2020/62

Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno. Mersault je malá vesnice pod Beaune, v samém srdci Burgundska, o které by vědělo na světě jen málo lidí, kdyby se zde nepěstovala jedna z největších bílých vín světa. Každý milovník plných, osobitých a výjimečných Chardonnay tento kout Burgundska zná. Byli jsme tam za doprovodu Diany mnohokrát.

Kam nás, Diano, zavedeš tentokrát?
My se dnes zastavíme u rodiny Matrotů, která se již po šest generací stará o vinice od Meursault po Puligny-Montrachet a svými víny přispívá k věhlasu velkých bílých vín z Côte de Beaune. V průběhu času se rodině podařilo nashromáždit skvělé parcely, které dnes mají dohromady 20 ha a jsou převážně v apelaci Meursault, zejména Premier Cru Charmes, Blagny a samozřejmě Perrières. Thierry Matrot už dlouho patří mezi špičku zdejších vinařů. Možná není tak slavný jako Jean-Marc Roulot nebo Jean-François Coche-Dury, ale uznávaný je stejně. Za obdivem největších znalců stojí neuvěřitelná preciznost jeho vín a jejich fantastická kapacita vyzrávání. Thierry Matrot je vinař, který nepodléhá módním trendům ve víně a od svých začátků na vinařství (1983) je věrný svému přesvědčení a stylu. Ve vínech upřednostňuje výraz terroir, ročníku a potenciál k dlouhé archivaci.

Jak k tak skvělým výsledkům došli?
Matrotovi si velmi brzy uvědomili, jak nezbytné je mít zdravou půdu, a proto už od sedmdesátých let nepoužívají chemická hnojiva a od konce devadesátých let přirozeně přešli na biologickou produkci. Ve stejné době sem z Ameriky přišla móda mladých, svěžích a okouzlujících vín a obliba nových sudů. Thierry přesto zůstal věrný svému přesvědčení a odmítl zvýšit proporci nových sudů. Upřednostňuje dlouhé a pomalé zrání s různou proporcí sudů rok až pět let starých (závisí na apelaci a kvalitě terroir).

A to se zřejmě osvědčilo…
Ano, výsledkem jsou obdivuhodná vína, ve kterých hraje prim finesa. Vína, která jsou sofistikovaná, zpočátku diskrétní, ovšem po několika letech zrání na láhvi doslova ohromující. Intenzita, se kterou se projeví, je vzácná. Roztomile smyslná a plná jsou Charmes, Blagny fascinují hloubkou minerality, Perrières mají vznešené charisma a Combettes okouzlují bohatým květinovým charakterem…

Předpokládám, že Thierry si už vychovává následníky.
Novou nastupující generaci dnes představují Elsa a Adèle. Přestože stále mohou počítat s otcovými dlouhodobými zkušenostmi a laskavými radami, dnes jsou to ony dvě, které vinařství řídí. Jejich rukopis můžeme vidět již na ročníku 2017. Adèle s Elsou zůstávají věrné otcovu stylu se všemi nuancemi a jistou subtilitou vín. Jejich vína mají v sobě střídmou eleganci, jsou skvěle vykreslená a nesou obtisk svého terroir. Jsou přirozeně, a přitom pozoruhodně šik. Co se mění je délka zrání, kterou pomalu prodlužují, ale podobně jako jejich otec používají minimum nových sudů.

Diano, děkujeme za návštěvu vinařství rodiny Matrotů a ochutnejme jejich Mersault Charmes 1er Cru 2017. Na zdraví, a ještě tradiční citát.

Víno dodává odvahu a činí člověka schopným vášně. Ovidius

Ivan Rössler

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *