Diana Sixtová a její zajímavá vína – Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno. Přestože dnešní doba oslavám nesvědčí, tradice je tradice a třetí čtvrtek v měsíci listopadu vždy patří mladému vínu z oblasti Beaujolais. Takže i tento se o půlnoci ze středy na třetí čtvrtek v listopadu otevíraly miliony lahví Beaujolais Nouveau po celém světě a transparenty ohlašují dobrou zprávu: Le Beaujolais Nouveau est arrivé! „Nové Beaujolais dorazilo!“ Na konci tohoto svátku mladého vína je po celém světě distribuováno a vypito více než 65 milionů lahví, což je téměř polovina celkové roční produkce regionu.

Tolik na úvod a hned se ptám Diany, kde se ta tradice vzala?
Tradice mladého vína se v Beaujolais objevovala již v meziválečném období, ale oficiálně byla uznána až roce 1951. Oficiální datum bylo stanoveno na 15. listopad a tak se oficiálně narodilo Beaujolais Nouveau. Od této doby si místní tradice získala tak velkou popularitu, že se její zprávy dostaly do Paříže a netrvalo dlouho a sláva se rozšířila z Francie a do celého světa. V roce 1985 bylo datum změněno, tentokrát na třetí listopadový čtvrtek, který byl spojen s celým víkendem.

Co je na vínu zajímavé?
Z technického hlediska by víno mělo být nazývané Beaujolais Primeur. Podle francouzských a evropských pravidel se víno uvolněné v období mezi sklizní a datem následujícího jara označuje jako Primeur. Naopak víno vydané v období mezi vlastní sklizní a sklizní v následujících letech se označuje jako nouveau. Každopádně jde o triumf marketingu a propagace, hlavně díky úsilí Georgese Duboeufa, který je největším negociantem v regionu a neúnavným propagátorem Beaujolais a Beaujolais Nouveau.

A teď ke konkrétní lahvi.
Víno pochází z Domaine Château Préty, kde působí rodina CURIAL. Philippe se stará o své vinařství ve vesničce Saint-Véran od roku 1992. Předtím absolvoval několik stáží ve Francii i v zahraničí, v roce 1988 na slavném vinařství Ch. Beauséjour Bécot, kde se poznal s Michelem Rollandem a čerpal mnoho zkušeností, stejně jako když po boku Gérarda Bécota vinifikovali nový ročník. Po ukončení studia se rozhodl odjet do Kalifornie, kde pracoval pro různá vinařství v Napa Valley a Sonoma Valley. A konečně po návratu do Francie převzal rodinnou doménu, kde se o vína stará v duchu trvale udržitelného zemědělství.

Jaký byl rok 2020 v Beaujolais?
V posledních týdnech před sklizní panovalo v Beaujolais nádherné počasí. Celkově se jedná o překotný ročník, a tak vinaři mohli začít sklízet už 22. srpna. Hrozny optimálně dozrály a hlavně byly zcela zdravé. Mladé Beaujolais 2020 bude skvělé!

A teď závěrečný citát: Nové zbraně vyžadují novou taktiku. Nikdy nedávejte nové víno do starých lahví. Docela to německý generál Heinz Guderian vystihl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *