Diana Sixtová a její zajímavá vína – Collection 242

Psáno pro Medicína a umění 4/2021/67

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno. Dnes vám představíme novinku Collection 242. Co se za tím názvem skrývá?

S cuvée Collection otevírá Louis Roederer novou kapitolu, kterou navazuje na dlouhou historii Brut Premier a zároveň jí dává úplně nový rozměr. Toto multi-ročníkové champagne odhaluje sílu techniky assemblage (scelování), která každým dalším rokem znovu a znovu potvrzuje svoji geniálnost. Nově je v Collection použitá tzv. réserve perpétuelle, kterou ve vinařství založili počínaje ročníkem 2012 a která je uchovávaná ve velkoobjemových nerezových tancích, bez přístupu vzduchu. Principem je, že každým rokem je k předchozím vínům přidáno cca 20–25 % nového ročníku a stejné množství z réserve pérpetuelle je použito v aktuálním cuvée. Réserve pérpetuelle dodává vínu komplexnost, svěžest a energii.

Takže takové speciální perpetuum mobile. Co to v praxi znamená?

To znamená, že vinařský dům Roederer klade větší důraz na vyšší podíl rezervního vína, které leží v dřevěných sudech. Tato vína, která jsou z části z předchozích ročníků a z části z mladých keřů z vinic, jinak určených pro prestižní cuvée Cristal, jsou jejich značkou. Rezervní víno pak rozumně vyvažuje výraznou svěžest, kterou mu dodává réserve pérpetuelle. Výsledkem je mnohem intenzivnější, komplexnější champagne s moderním střihem, slaným akcentem… cuvée se všemi atributy velkého Champagne.

To vypadá jako experiment…

Ale není, důkazem jsou slova, která pronesl Frédéric Rouzaud, generální ředitel Louis Roederer. A ten o novém cuvée řekl: Od roku 1776 nepřestává Louis Roederer otevírat nové cesty, zavádět nové postupy a hledat dál a dál ryzí projev terroir. Tato snaha je snahou rodinného a nezávislého vinařství, které vždy kladlo velký důraz na svobodu, protože právě ta umožňuje tvořit a revidovat tradice a zachovat je tak stále živé a přítomné. Dnes je Collection novým vínem pevně ukotveným ve své době a skvělým dokladem mise vinařství být, pokud možno nejlepším interpretem velkých terroir oblasti Champagne.“

Tradičně: co řekneš o konkrétní lahvi?

 Cuvée Collection 242 tvoří 34 % réserve perpétuelle, 10 % rezervního vína školeného v dubových sudech z ročníků 2009, 2011, 2013, 2014, 2015 a 2016 a vše doplňuje 56 % vína z ročníku 2017: především Chardonnay a Pinot noir a Pinot Meunier především z oblasti Vallée de Marne. Číslo cuvée Collection, značí pořadové číslo vín (ročníků) vyrobených od založení Maison Louis Roederer v roce 1776 a umožní jak milovníkům champagne, tak sběratelům, vybrat si víno podle stupně zralosti, tak jak je mají rádi a nejlépe si je vychutnají.

Zbývá nezbytný citát a na zdraví! „Příliš mnoho čehokoli je špatné, ale příliš mnoho šampaňského je tak akorát.“  Francis Scott Fitzgerald

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *