Diana Sixtová a její zajímavá vína – Château Calon Ségur

Psáno pro Medicína a umění 3/2022/71

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Dnes se vydáme na Château Calon Ségur.

To bude asi hodně staré Château?

Existovalo již v roce 1147, kdy jej vlastnil biskup z Calonu, a patří tak k nejstarším v oblasti Médoc. Po celé 18. století majetek patřil jednomu z nejmocnějších lidí v oblasti, panu Nicolasovi Alexandrovi de Ségur, jehož majetek zahrnoval i dnešní slavná château Latour a Lafite.  Odtud pochází i jeho slavná věta: „Víno vyrábím v Château Lafite a Latour, ale mé srdce je v Calonu“, která stojí za typickým červeným srdcem, které naleznete na etiketě. Během jediné klasifikace v této oblasti v roce 1855 bylo ohodnoceno jako 3. Grand Cru Classé hned za Ch. Cos d´Estournel a Ch. Montrose.

Ale majitelé se měnili…

V letech 1984 až 2011 byl tento krásný, historický zámek v samém srdci oblasti St. Éstephe v držení rodiny Gasqueton. V roce 2012 byl majetek prodán za závratných 170 milionů EUR francouzské pojišťovně Suravenir Insurance a Jean-Pierru Moueixovi – majiteli Ch. Pétrus a noví majitelé začali psát moderní historii tohoto vína!

Čím je Château Calon Ségur zajímavé?

Château Calon Ségur je jednou z mála obezděných vinic na levém břehu. Rozloha vinic je v dnešní době 55 ha, které jsou osázeny 53 % Cabernet Sauvignon, 38 % Merlot, 7 % Cabernet Franc a 2 % Petit Verdot. Záměrem majitelů je ale navýšit procento Cabernetu Sauvignon na úkor Merlotu, jelikož ve stále teplejším klimatu vykazuje mnohem lepší kvalitu. Vinice, v průměru 25 let staré, jsou rozděleny na 60 různých parcel. Nejlepší terroir je umístěno na východě, blízko kaple, s výhledem na řeku Girondu. Podloží je složeno ze štěrků, kamenů, jílu, písku a vápencových půd.

Čím se víno vyznačuje?

Víno Château Calon Ségur je silné víno s robustní tříslovinou, které v nejlepších ročnících vyžaduje více než deset let zrání na lahvi. Na château se vyrábí i další 2 vína: Marquis de Calon a St. Estephe de Calon, na která nemusíte čekat tak dlouho a nabídnou krásnou harmonii již po 3-5 letech stárnutí.

Takže jsi pro nás vybrala Le Marquis de Calon, ať nemusíme tak dlouho čekat.

Ano. Druhé víno nabízí zcela jinou interpretaci terroir Château Calon Ségur.  S průměrným obsahem 75 % Merlotu se jedná o přístupnější verzi svého většího bratra. Le Marquis de Calon Ségur poskytuje okamžitý požitek, teplo a sametovou texturu. Zraje 17 měsíců v dubových sudech, z nichž třetina je nových. Víno je lahodné, hedvábné a lehce pitelné během 3-5 let.

Děkuji a na zdraví!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *