Diana Sixtová a její zajímavá vína – Château Beychevelle

Psáno pro Medicína a umění 2/2022/70

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Dnes se vydáme do Château Beychevelle. Byl jsem tam také, dokonce jsme tam přespali. Snídali jsme na terase a v dálce jsme tušili řeku Gironde. Ostatně zámku se pro jeho krásné francouzské zahrady říká Versailles Médocu.

Diano, proč zrovna Beychevelle?
Jméno Beychevelle nezískal tento zámek ani podle místa, ani podle jména majitele, jak tomu v těchto končinách bývá nejčastěji, ale podle starofrancouzského „baisse voile“ („spustit plachty“), z čehož se později stalo Beychevelle. Proč byly plachty na řece stahovány právě v tomto místě? Existuje několik vysvětlení. Romantická legenda praví, že to bylo na počest majitele z počátku 17. století – slavného admirála a vévody z Épernonu. Druhou asi pravděpodobnější variantou je pragmatický důvod, že lodě v tomto místě čekaly na další příliv, aby se dostaly až do Bordeaux. Třetí možností byla platba mýtného.

Beychevelle má ovšem slavnou historii.
Ano, v sedmnáctém století zde na pozvání druhého vévody z Épernonu hrál i Molière se svou divadelní společností. Historie Ch. Beychevelle byla velmi pestrá a většinou velmi noblesní. V roce 1855 získalo toto château klasifikaci jako 4. Grand Cru Classé. Dnes patří Château Beychevelle do Grands Millésimes de France, která je součástí skupin Castel a japonské rodinné firmy Suntory. Château Beachevelle patří 250 ha půdy, ale pouze 90 ha je osázených vinicemi. Podloží je jako všude v okolí velmi štěrkovité, což je ideální pro odrůdu Cabernet Sauvignon, který je vysázen na 52%. Zbytek tradičně zabírají Merlot – 40 %, Cabernet Franc – 5 % a 3 % Petit Verdot. Osázení vinic je velmi husté, až 10.000 hlav na hektar, což nutí jít kořeny velmi hluboko do půdy a hrozny tak získávají na plnosti, mineralitě a struktuře.

Kdo má největší zásluhu na kvalitě zdejšího vína?
Současný styl a podobu vínům vtiskl Ch. Beychevelle pan Philippe Blanc, který je od roku 1995 hlavním enologem a ředitelem tohoto vinařství. Během jeho působení prošlo celé Chateau kompletní rekonstrukcí, včetně stavby zcela nového vinařství podle návrhu architekta Arnauda Boulaina v roce 2016. Vinifikace je zde velmi tradiční, ale díky novému vinařství již plně využívá gravitační proces. Víno zraje na francouzských dubových sudech po dobu 18 měsíců. Polovina sudů je každý rok nová. Nevyrábí se zde pouze Ch. Beychevelle Grand Cru Classé, ale také jejich druhé víno pod názvem Amiral de Beychevelle a víno z vinic v apelaci Haut Médoc – Brulières de Beychevelle. Jelikož poměr Cabernetu sauvignon není tak vysoký jako v okolních vinařstvích (Ch. Branaire Ducru, Ducru Beaucaillou), je Château Beychvelle vždy nezaměnitelně elegantní a jemnější než vína ze sousedství. Z posledních dekád je potřeba vyzdvihnout ročníky: 2005, 2010, 2015, 2016 a 2019 a 2020.

A jeden z ročníků jsme pro vás vylosovali, protože všechny stojí za to. Který to je? To najdete na obrázku láhve.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *