Diana Sixtová a její zajímavá vína – Les Carmes Haut Brion

Psáno pro Medicína a umění 1/2022/69

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Tento rok by ráda představila zajímavá vína a zajímavé příběhy z oblasti Bordeaux.

Tak kde, Diano, začneme?
Dnes bych se pro začátek zastavila přímo v srdci města Bordeaux. Naše zastávka tedy povede do oblasti Pessac Léognan, konkrétně do vinařství Château Les Carmes Haut Brion. Je to úžasné místo, ležící na úpatí vinic slavného Haut Brion, k němuž je vztaženo i jeho jméno, je ohraničeno tradiční kamennou zdí a celým pozemkem protéká malebná říčka Peugue. Vinice zabírají necelých 8 ha, což je na tuto oblast opravdu velmi málo.

Historický začátek Château Les Carmes Haut Brion je spojen s majitelem Château Haut Brion, jímž byl Jean de Pontac. V roce 1584 daroval přilehlé louky a vinice řádu karmelitánů, podle kterých dnes château nese své jméno. Ti zde víno vyráběli přes dvě stě let, až do roku 1789, kdy byl majetek během Velké francouzské revoluce zkonfiskován. Roku 1840 majetek zakoupil obchodník s vínem Léon Colin, jeho potomci vybudovali současné château a starali se o něj dalších 170 let. V roce 2010 zakoupil Château Les Carmes Haut Brion francouzský obchodník s realitami Patrice Pichet, který investoval do vybudování nového moderního vinařství a projekt vytvořili špičkoví projektanti Phillipe Starck a Luc Arsène-Henry. Samotná stavba by vystačila na několik zajímavých článků. Svým tvarem připomíná trup lodi a je zasazena přímo doprostřed řeky. Její tvar ani umístění však není samoúčelné a vychází z nejmodernějších technologických postupů ve vinařství. Je založen na plně gravitačním procesu zpracování hroznů a zrání vína na sudech probíhá pod hladinou vody, která skvěle funguje jako přirozená izolace a klimatizace. Rozhled z terasy nahoře je již jen malou třešničkou na umění obou architektů.

A teď, jaké se tam dělá víno?
Terroir vinic je dominantně štěrkové, doplněné pískem, jílem a vápencem. Díky specifickému mikroklimatu se zde výjimečně dobře daří odrůdě Cabernet Franc, která v je v této oblasti jinak velmi málo využívána a většinou ji najdeme ve vínech v Saint Emilionu nebo Pomerolu. Přesné složení odrůd je Merlot (41%), Cabernet Franc (39%) a Cabernet Sauvignon (20%).
Château Les Carmes Haut Brion se vyrábí z hroznů z původních vinic v rámci „clos“ – zdi. Druhé víno C des Carmes Haut Brion je vyráběno z dalších 22 ha vinic v Pessac Léognan, v separátním vinařství v Martillacu. Hlavním enologem je dnes charismatický a precizní Guillaume Pouthier, který vrátil vínu jeho lehce upadající slávu a kvalitu.

Asi ta vína nebudeme hned pít, že?
Dnes vína ze Ch. Carmes Haut Brion skvěle stárnou a doporučuji minimálně 10–35 let, kdy se taniny krásně integrují a víno se stane hedvábným a okouzlujícím. Pokud budete v Bordeaux, nezapomeňte se na vinařství zastavit. Genius loci v kombinaci s dokonalou moderní architekturou a se skleničkou vína ve vás zanechá nezapomenutelný zážitek.

P. S. Ta lahev z roku 2014 se už pít dá, ale je to relativně mladé víno.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *