Château Duhart Milon – utajená perla rodiny Lafite Rothschild

Psáno pro Medicína a umění 4/2022/72

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Dnes se vydáme na Château Duhart Milon.

Tak co trochu historie na začátek?

Traduje se, že pán z Duhartu byl korzárem Ludvíka XV., který se na důchod usadil v Pauillacu.   Jeho soukromý dům v přístavu existoval ještě v 50. letech a inspiroval etiketu vín Duhart-Milon.

V letech 1830 až 1840 tehdejší majitelé, rodina Castéja, spojili vinice Mandavy-Milon a 14 ha vdovy Duhartové (14 ha), a vytvořili vinici o rozloze cca 40 ha, které dali jméno Duhart-Milon.

Klasifikace z roku 1855 přiznává Château Duhart-Milon jako jedinému v oblasti Pauillac  statut čtvrtého Grand Cru Classé. Rodina Casteja vlastnila toto vinařství až do roku 1937, kdy bylo prodáno a během dalších 25 let se zde vystřídalo 5 majitelů, což vedlo k jeho postupnému úpadku. V roce 1962 na panství o 110 ha bylo vysázeno pouze 17 ha vinné révy. Právě v tomto roce koupila sousední majetek rodina Lafite Rothschild  a nastartovala období důležitých změn jak ve vinici, tak ve vinařství. Velkou výhodou Château Duhart-Milon bylo právě, že se rozprostírá téměř v jednom bloku na západní straně Château Lafite Rothschild, na svahu Milonu, na náhorní plošině Carruades de Lafite. Od roku 1973 do roku 2001 se vinice rozrostla ze 42 ha na 71 ha. Dnes je osázených 76 ha, 67 % Cabernet Sauvignon a zbytek Merlot. Průměrné stáří vinice je 30 let.

Předpokládám, že dodnes se tam pracuje tradičním způsobem.

To je pravda. Sklizeň i vinifikace je zcela tradiční a zahrnuje přísnou kontrolu výnosů, ruční sklizeň a velkou selekci sesbíraných hroznů. Vína zrají po dobu 18 měsíců na sudech, které si rodina Rotschildů vyrábí sama. Následuje číření vaječnými bílky a obligátní lahvování přímo na château. Průměrná roční produkce (včetně druhého vína Moulin de Duhart) se pohybuje kolem 360 tisíc lahví.

A teď tradičně ke konkrétní lahvi, kterou jsi pro nás vybrala.

Je to Château Duhart Milon 2012, které obsahuje 62% Cabernet Sauvignonu a 38% Merlotu.

Víno po deseti letech stárnutí na lahvi se nachází na počátku své lahvové zralosti. Vyzrálé třísloviny jsou již krásně integrované ve víně. Ve vůni i chuti nacházíme stále červené lesní ovoce, ale také lesní podrost a jemné stopy kůže a tabáku. Chuť je dlouhá, plná a stále velmi svěží. Tradiční styl tohoto vína jej předurčuje ke spojení s hovězím steakům nebo ke skvělému jehněčímu, jímž je také město Pauillac vyhlášené. Před podáváním doporučuji nechat víno vydýchat minimálně dvě hodiny.

Tak otevírám láhev a jdu se na dvě hodiny projít. A pak: Na zdraví!

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *