Château Malescot St. Exupéry

Psáno pro Medicína a umění 5/2022/73

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Dnes se vydáme na Château Malescot St. Exupéry.

To je poměrně staré vinařství že?
Kořeny lze vysledovat až do roku 1616, kdy panství v Margaux vlastnila rodina Escousses, rodina královských notářů. Na konci století, v roce 1697, byl zámek prodán Simonu Malescotovi, který také propojen s královským dvorem Ludvíka XIV., jelikož byl královským prokurátorem. Zámku dal své jméno a v rodině Malescotů zůstal majetek až do Velké francouzské revoluce.
V roce 1827 zakoupil zámek Jean-Baptiste de Saint-Exupéry, pradědeček slavného spisovatele, filozofa a letce Antoina de St. Exupéry. Od té doby nese château jméno Malescot St. Exupéry. Jméno zůstalo do dnešních dnů, ale zámek byl těsně před velkou bordóskou klasifikací v roce 1855 opět prodán, a to panu Fourcade, který château rozšířil a změnil etiketu do podoby blízké dnešní. Během klasifikace získalo hodnocení jako 3éme Grand Cru Classé.
Dalším majitelem se stal velký vinařský vizionář pan Boissac, který mimo jiné navrhl a postavil zámek v klasicistním stylu, který je dodnes využíván. V roce 1870 se pod jeho vedením Château Malescot St. Exupéry stalo prvním vinařstvím v Bordeaux, které při kvašení využilo gravitace. I když se nám to dnes nezdá zvláštní, v roce 1870 to bylo revoluční!
V roce 1900 byl Malescot St. Exupéry prodán v aukci a během 1. světové války nařídila francouzská vláda zámek zkonfiskovat.

Co bylo pak?
Novodobá historie tohoto panství se začala psát v roce 1955, kdy zámek koupila rodina Zuger, která ji vlastní dodnes. Současným majitelem je od roku 1994 Jean Luc Zuger. Dnes je osázeno 30 ha vinic, z nichž na 50 % roste Cabernet Sauvignon, na 35 % Merlot, na 10 % Cabernet Franc a na 5 % Petit Verdot.

Kde se zámek vlastně nachází?
Zámek se nachází přímo v centru vesnice Margaux, co by kamenem dohodil od Château Rauzan Ségla. Části vinic přiléhají k vinicím Château Margaux. Při výrobě vína Château Malescot St. Exupéry probíhá vinifikace v betonových i nerezových kádích. Víno ze Château Malescot St. Exupéry před lahvováním zraje v 80 % nových sudech z francouzského dubu po dobu 14 až 16 měsíců. Druhé víno z tohoto château nese jméno La Dame de Malescot.

Vidím, že jsi vybrala Château Maléscot St. Exupéry 2012.
Víno se vyznačuje brilantní a intenzivní barvou. Ve vůni dominuje černé lesní ovoce a krásná intenzivní vyzrálost. Taniny ze sudu jsou pozoruhodně integrované. Hedvábná, plná a dlouhá chuť s velmi harmonickým a jemným závěrem. Víno je na začátku své lahvové zralosti a má před sebou ještě velký potenciál ke stárnutí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *