Château Canon La Gaffelière

Psáno pro Medicína a umění 1/2023/74

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Dnes se vydáme na Château Canon La Gaffelière, kde je víno s českými kořeny

Jak to s těmi českými kořeny myslíš?

V roce 1969 koupil zámek od rodiny Meyratů hrabě Josef Hubert von Neipperg a právě u jeho manželky, Marie Ledebur-Wicheln, nacházíme české kořeny. Marie se narodila a vyrůstala na zámku Křemýž nedaleko Teplic. Jejich syn Stephan spravuje vinařství dodnes a Českou republiku navštěvuje často. Jeho otec zemřel teprve nedávno, v roce 2020 v úctyhodných 102 letech.

Kde se vinařství nachází?

Château Canon La Gaffelière se nachází jižně od vesnice St. Emilion na počátku svahů táhnoucích se až jeho přímým, slavným sousedům Château Ausone a Belair. Vinařství zaujímá 19,5 ha, které jsou osázeny ze 45 % Merlotem, 43 % Cabernetem Franc a 12 % Cabernetem Sauvignon. Dominance cabernetových odrůd je zde dlouhodobá a je typická pro chuť zdejšího vína.  Stáří vinic dosahuje v průměru 50 let, ale nejstarší vinná réva je stará až 80 let. Přestárlé hlavy se vyjímají a nahrazují mladými, vinice se tedy omlazují postupně a nedochází k vyklučení celé vinice najednou. Podloží vinic tvoří zejména jíl, vápenec a písek. Největší koncentraci Merlotu naleznete právě na jílovitých svazích. Na teplejších písčitých půdách to svědčí hlavně Cabernetům.

Jak se tam víno vyrábí?

Vinifikace vína probíhá na v tradičních dubových kádích a poté vína zrají na francouzských dubových sudech po dobu 15-18 měsíců. Počínaje ročníkem 2021 zahájil Stephan Neipperg experimentální program zrání malé části sklizně ve velké skleněné kádi, aby si víno zachovalo více ovoce a méně tónů dřeva.

Svou stále vzrůstající kvalitu potvrdilo Château Canon La Gaffelière v oficiální klasifikaci St. Emilion 2012, kdy bylo povýšeno mezi 1er Grand Cru Classé B, což stvrdila nedávná reklasifikace z roku 2022. Druhé víno nese název Les Hauts de Canon La Gaffelière.

Château Canon La Gaffelière vyrábí pevné, robustní, zemité víno s vůní červeného ovoce. Víno v lahvové zralosti je hedvábné, bohaté a čisté se schopností stárnout a vyvíjet se. Lahvová zralost nastává ve věku 10–15 let. Mladší ročníky vřele doporučuji dekantovat.

Jakou lahev jsi z jejich produkce vybrala?

Je to Château Canon La Gaffelière 2011, St. Emilion Grand Cru Classé

Ročník 2011 vyniká pestrou škálu ovocných tónů ve vůni i chuti. Tento rok byl ideální pro odrůdu Merlot, což potvrzuje i zde netradiční poměr odrůd: 60 % Merlot, 32 % Cabernet Franc a 8 % Cabernet Sauvignon. Víno je jemné, elegantní a dlouhé a skvěle doprovodí zvěřinu nebo jiná červená masa a doporučuji jej dekantovat přibližně 2 hodiny před podáváním.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *