Château La Conseillante

Psáno pro Medicína a umění 2/2023/75

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Dnes se vydáme na Château La Conseillante.
To je poměrně hodně staré vinařství, že?
Historie Château La Conseillante sahá až do poloviny 18. století. V době svého vzniku měla správu majetku na starosti madame Catherine Conseillan, od níž získalo chateau i své jméno a zdejší vína se tak již v roce 1756 prodávala pod jménem La Conseillante. Po odchodu Madame Conseillan přešel majetek na rodinu Despoujal. Rodina Nicolas, která vlastní toto vinařství dodnes koupila Château La Conseillante v roce 1871 od rodiny Leperche. Od roku 1970 spravují Château La Conseillante dvě různé větve majitelů rodiny, které jsou dnes zastoupeny Jean Valmy Nicolasem a Bertrandem Nicolasem.

Barva vinařství je fialová, soudím alespoň podle lahve.
Její fialová kapsle ji odlišuje i ve sklepě. Fialová barva reprezentuje zářivý odstín vína a odráží jedinečné, často přítomné, aroma fialek ve vůni vína. Na etiketě vína rodiny Nicolasů je vyobrazen štít se stříbrným okrajem, který obklopuje písmeno „N“. Původní návrh etikety Château La Conseillante vznikl ihned v roce 1871, kdy tato rodina Château koupila.

Pomerol je velice zajímavou vinařskou podoblastí, která se tak trochu liší od zbytku vinařských oblastí v Bordeaux.
Těžko byste hledali vinařství se slavnějšími sousedy. Z jedné strany je to Petit Village, z druhé strany Château L´Evangile, patřící rodině Lafite Rothschild. Od vesnice Pomerol sousedí se slavnými Le Pin a Vieux Ch. Certan a přímo naproti je jedno z nejslavnějších vinařství apelace St. Emilion – Château Cheval Blanc.

Jaké odrůdy pěstují?
Vinice jsou osázeny z 80 % Merlot a 20 % Cabernet Franc, ale v současné době díky globálnímu oteplování narůstá poměr odrůdy Cabernet Franc. V průměru jsou vinice staré 35 let. Ale La Conseillante má i velmi staré vinice roku 1957, které byly vysázeny po ničivých mrazech v roce 1956.
Víno až do roku 2009 zrálo v 80 % až 100 % v nových francouzských sudech po dobu 18 měsíců. Počínaje ročníkem 2010 bylo množství nového dubu sníženo v průměru na 70 % až 85 % nového, francouzského dubu, v závislosti na ročníku. Pro zvýšení kvality prvního vína také od roku 2007 začali s výrobou druhého vína pod názvem Duo de Conseillante.

Jak bys jejich vína charakterizovala? A co řekneš o lahvi, kterou jsi pro nás vybrala?
Château La Conseillante je synonymem pro eleganci a jemnost. Vína jsou plná s velkou texturou, ale vždy s vyzrálými, hedvábnými taniny a rozhodně patří k nejharmoničtějším vínům oblasti Pomerol. Ideálním stářím je 10–15 let, a proto dnes představuji víno La Conseillante 2007. Víno v ideální lahvové zralosti, které ve vůni i chuti nabídne škálu červeného ovoce, ale i kůže a tabáku. Skvěle doprovodí zvěřinu nebo kachní prsa sous vide. Doporučuji otevřít cca 2 hodiny před podáváním a nedekantovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *