Château Figeac

Psáno pro Medicína a umění 3-4/2023/76-77

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Dnes se vydáme na Château Figeac. Pokud vím, tak Figeac je jednou z mála vinic v St. Emilionu, která zůstala nepřetržitě obsazována posledních dva tisíce let. Pokud navštívíte Chateau Figeac, můžete snadno vidět vodovodní systém, který sahá až do dob starých Římanů.

Diano, jak je starý současný zámek?
Současný zámek byl postaven v roce 1780, rodinou Cazes, která již v té době toto panství vlastnila více jak 500 let. Dnes patří Château Figeac 42 ha vinic. V roce 1947 převzal kontrolu nad majetkem Thierry Manoncourt. Byl prvním ze své rodiny, který zde i žil. Thierry Manoncourt byl velkou osobností přesahující svým významem nejen hranice Figeacu, ale i celé oblasti Bordeaux.  Byl jedním ze zakladatelů Union Grands Crus de Bordeaux. V roce 1971 jako první v oblasti zrenovoval sklepy a osadil je nerezovými káděmi s řízenou teplotou. Zároveň byl jedním z prvních, kdo zavedl pro zvýšení kvality prvního vína i víno druhé pod původním názvem La Grange Neuve, od roku 2013 Le Petit Figeac.  Thierry Manoncourt zemřel v pátek 27. srpna 2010. Po jeho odchodu se řízení ujal jeho zeť – Eric d´Aramon, který byl ředitelem již od roku 1988. V roce 2015 po rodinných rozepřích Eric d´Aramon odchází a na jeho místo najímá madame Manoncourt Frederica Faye. Ten se pouští do grandiózní přestavby celých sklepů, která skončila až v roce 2021. V roce 2022 Château Figeac je po právu povýšeno do nejvyšší klasifikace Premier Grand Cru Classe A!

Historie je zajímavá, ale pojďme se podívat na vinice, jaké odrůdy tam najdeme?
Vinice jsou zcela netradičně osázeny 35 % Cabernet Franc, 35 % Cabernet Sauvignon a 30 % Merlot. Převaha Cabernetu a vysoké procento Cabernetu Sauvignon je dáno netypickým štěrkovitým podložím. Je třeba poznamenat, že spolu s Château Cheval Blanc je Château Figeac jedním z mála velkých terroir Saint Emilion, které se nenachází na vápencových půdách a proto jsou obě tato vína zcela ojedinělá! Vinice Figeac jsou rozděleny do několika samostatných parcel. Průměrná hustota révy na vinicích Château Figeac je v novějších výsadbách 6 000 rév na hektar. Nejstarší vinice patřící k Château Figeac jsou staré téměř 100 let!

Pojďme ke konkrétní lahvi.
My si dnes představíme Château Figeac 2013. Ročník 2013 je možná trochu pozapomenutý, ale právě nyní je na počátku své lahvové zralosti. Obecně lze říci, že Château Figeac díky vyššímu poměru Cabernetů potřebuje zrát právě alespoň 10 let. Víno má velmi pevnou strukturu, ale harmonickou vůni i chuť. Před podáváním doporučuji otevřít minimálně dvě hodiny předem a ideálně dekantovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *