Château Ausone

Psáno pro Medicína a umění 3-4/2023/76-77

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Dnes Vám představíme Château Ausone.

Diano, co nám o tomto vinařství povíš?
Přestože neexistuje přímý důkaz, že toto vinařství leží na místě původní římské vily ze 4. století patřící slavnému římskému básníkovi Ausoniovi, místní název tomu napovídá. Toto výjimečné místo v jeho historii vlastnily pouze 3 rodiny. Poslední v řadě je rodina Vauthier, která toto vinařství spravuje od konce 17.století. Dnešními majiteli jsou Alain Vauthier se svou dcerou Pauline. Moderní doba vinařství na Ch. Ausone začala v 90. letech, kdy se podařilo Alainu Vauthierovi převzít majetek po dlouhém a vyhroceném soudním sporu s druhou polovinou rodiny. Jelikož zde ale Alain Vauthier pracoval jako enolog od roku 1976, znal vše dokonale a začal ihned s velkými změnami. Zejména se zvyšováním hustoty hlav na hektar, se snížením výnosů, precizní prací na vinici a selekcí hroznů.
Když se zeptáte téměř kteréhokoli majitele château v okolí, aby vybral nejlepší terroir v Bordeaux, drtivá většina řekne, Château Ausone. Je pravdou, že jeho poloha na strmém jižním svahu slavného vápenitého svahu v St. Emilonu je opravdu zcela výjimečná. Hustota osázení nutí jít kořeny vinné révy hluboko do vápence, což dodává vínu jeho nezaměnitelnou mineralitu a délku chuti.

Co se na jejich vinicích pěstuje?
Vinice mají rozlohu pouhých 7 hektarů a je osázena z 55 % Cabernet Franc, 40 % Merlot, 45 Cabernet Sauvignon a 1 % Petit Verdot. Průměrné stáří dosahuje 50 let. V osázení je vidět jasný trend poslední doby, kdy je díky oteplování na ústupu Merlot a je více a více nahrazován Cabernety. Rodina Vauthier pracuje plně organickým, biodynamickým způsobem jak ve vinici tak při vinifikaci.
V roce 2021 Chateau Ausone překvapivě oznámilo, že se již nebudou účastnit tradiční reklasifikace následujícím roce. Château Ausone asi své zákazníky neztratí, ale pro důvěryhodnost a kredibilitu celé klasifikace to byla pořádná rána, zejména ve chvíli, kdy jej po sléze následovala i další 2 vinařství s klasifikací 1er Grand Cru Classé „A“ – Cheval Blanc a Angélus.
V roce 1995 Alain Vauthier začal vyrábět své druhého víno, La Chapelle d’Ausone, zejména pro zvýšení kvality jejich vína prvního. Produkce La Chapelle je pouhých 72 tisíc lahví a Ch. Ausone pouhých 18.000 lahví, což pro celý svět rozhodně nestačí a cena obou vín stále stoupá. Rodina Vauthier ale vlastní i další vinice v Saint Emilion, Château Moulin St. Georges, Château Fonbel, Simard, Haut Simard a posledním je Château La Clotte.

A nakonec, kterou láhev nám doporučíš?
Já bych Vám dnes ráda představila víno Le Petit Vauthier z ročníku 2015. Rodina toto víno vyrábí jen v dobrých letech, kdy vína, která nejdou do druhého vína jsou natolik dobrá, že se rozhodnou je neprodat a pod svým jménem dají na trh. Pokud tedy chcete ochutnat víno, z nejslavnějšího místa v St. Emilionu, aniž byste museli sáhnout hlouběji do své peněženky, máte možnost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *