Diana Sixtová a cesta kolem světa za vínem

Psáno pro Medicína a umění 1/2024/78

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. V letošním roce se vydáme za hranice Francie, ve které jsme až doposud pobývali. Řada vinařství, které Diana navštívila, byly někdy obchodním, někdy turistickým cílem. Takže to berte jako cestovatelský tip.

Tak kde, Diano, začneme?
Začínáme v latinské Americe, v Chile, které má neskutečnou mozaiku podnebí, půd a terroirů, táhnoucí se od pouště Atacama na severu po patagonské ledové pole na jihu. Rozmanitost klimat je ještě větší od západu na východ, mezi Tichým oceánem a Andami. Tyto přírodní hranice a příznivé středomořské klima vytvářejí jedinečné podmínky, které z této země dělají skutečný vinařský ráj.
Příběh vína Seňa, které bych Vám dnes ráda přiblížila, začal na počátku 90. let, kdy se Chile již začalo objevovat v mezinárodním světě vína. Eduardo Chadwick, slavný hráč póla, se roku 1983 přidal do rodinného vinařského podniku Viña Errázuriz. Shodou okolností se setkal v roce 1991 s Robertem Mondavim, nejslavnějším vinařem z Napa Valley v Kalifornii, kterého provázel po jeho cestě po Chile. Navštívili mnoho vinařství v údolích Aconcagua, Maipo a Colchagua. Oba se velmi sblížili a dohodli se na společném projektu.

Kde ten projekt realizovali?
Volba padla na údolí Aconcagua. Bylo vybráno nejenom pro své dechberoucí panorama s nejvyšší chilskou horou v pozadí, ale hlavně pro své jedinečné vinařské středomořské klima. Údolí je požehnáno množstvím vody z tání sněhu z And, která se vlévá do řeky Aconcagua a poskytuje čistý zdroj zavlažovací vody pro vinice. Všechny tyto podmínky prostředí činí údolí Aconcagua mimořádně příznivé pro rozvoj udržitelného, organického a biodynamického vinařství.

Jaké odrůdy zvolili?
Vinice na svahu Seña o rozloze 42 hektarů byla vysázena červenými odrůdami Bordeaux a Carmenére. Prvním ročníkem vína Seňa byl ročník 1995 se 70 % Cabernetu Sauvignon a 30 % Carmenére, který zrál 14 měsíců v nových francouzských sudech. Dnes je složení tohoto víno o poznání jiné: 50 % Cabernet Sauvignon, 27 % Malbec, 17 % Carmenére a 6 % Petit Verdot. Víno zraje z 90 % na francouzských sudech, z nichž je již jen 70 % nových a 10% objemu zdaje na velkých dubových kádích.

A teď pohled someliéra:
Víno má aroma lesního ovoce, tabáku, neskutečně komplexní chuť s osvěžující kyselinkou a velmi jemnými, vyzrálými taniny. Navíc je víno velmi příjemně minerální, živé a šťavnaté a má velký potenciál ke stárnutí. Od roku 2020 vinařství produkuje také druhé víno pod názvem Rocas de Seňa, která má v sobě navíc ¼ odrůdy Syrah. Víno je měkčí a ovocnější a je příjemným vstupem do světa jejich prvního vína.

Rozhodl jsem se, že na konec vždy přidám přísloví té země, o které byla řeč. Takže chilské přísloví:
S kytarou v ruce se kritizuje hůř.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *