Diana Sixtová a cesta kolem světa za vínem

Psáno pro Medicína a umění 2/2024/79

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. V letošním roce se vydáme za hranice Francie, ve které jsme až doposud pobývali. Řada vinařství, které Diana navštívila, byly někdy obchodním, někdy turistickým cílem. Takže to berte jako cestovatelský tip. Minule jsme navštívili Chile, dnes se za vínem vydáme opět na jižní polokouli, ale tentokrát na Nový Zéland. Když vám někdo řekne: „víno z Nového Zélandu“, většina lidí si vybaví svěží, voňavý Sauvignon blanc z Marlborough na severu jižního ostrova. My se dnes vydáme ještě více na jih, až do centrální části jižního ostrova nedaleko městečka Cromwell, do oblasti Otago.

Kam konkrétně se podíváme?
Ráda bych vám představila vinařství Felton Road a jejich dnes již ikonický Pinot Noir. Je ale potřeba zapomenout na historické domaines z Francie, Itálie nebo Německa se staletou historií. Dějiny vinařství na Novém Zélandu sahají pouze do druhé poloviny minulého století. Dějiny Felton Road začaly až na začátku devadesátých let, když tehdy padesátiletý pěstitel černého rybízu Stuart Elms koupil pozemek v Bannockburn a vysadil 1.vinici – dnešní Elms Vineyard. Ve stejné době nadšenec do odrůdy Pinot Noir, Nigel Greening, prodal svůj podnik ve Velké Británii a koupil slibný, 8,6 hektarový meruňkový sad s názvem Cornish Point. Tento výběžek do jezera Dunstan rozdělil na 25 různých bloků a osadil 18 různými klony Pinot Noir. V roce 1999 se Nigel doslechl, že Felton Road je na prodej. Vinařství koupil a Elms Vineyard společně s Cornich Point tvoří základ tohoto vinařství dodnes. Následně pronajali a dokoupili ještě dalších 14 ha, jelikož dobře věděli, že pokud chtějí dělat víno dle svých představ a být komerčně úspěšní, musí mít minimálně 30 ha. Této rozlohy dosáhli v roce 2006. Velmi rychle prorazili na britský trh a mohli se soustředit na rozvoj vinařství, práce na vinohradu a ve sklepě. Zlomovým rokem byl rok 2011, kdy se rozhodli sklízet hrozny dříve a v kratší době, aby zachovali ovocnost a svěžest a docílili nižších alkoholů. Následovala velmi přísná selekce přímo na vinici. Velmi brzy pochopili, že v horském, někdy horkém mikroklimatu je potřeba vinice posílit, a tak zcela přirozeně přešli k bio vinařství a biodynamii. Ve sklepě přidali delší a pozvolnější vyzrávání na francouzském sudu.

Teď ke konkrétním vínům.
Dnes produkují šest různých Pinot Noir z vinic Bannockburn, Cornish Point, Calvert a McMuir a samozřejmě slavné Block 3,5 z původní Elms Vineyard. Block 1 patří Rieslinku a Block 2 a 6 Chardonnay. Pokud se někdy vydáte na Nový Zéland, neměli byste jejich vinařství minout, jen je potřeba si návštěvu domluvit dopředu. Úchvatné místo nad řekou Clutha společně s výjimečným vínem za návštěvu rozhodně stojí.

Rozhodl jsem se, že na konec vždy přidám přísloví té země, o které byla řeč. Takže novozélandské přísloví: „I když se můj dárek malý může zdáti, moje láska patří k tomu taky.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *