Diana Sixtová a její zajímavá vína – Château Cantemerle

Psáno pro Medicína a umění 5/2017/48

Diana Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno. Téma dnešního povídání má název:
Château Cantemerle, Grand Cru Classé Haut Médoc.

Jak se do toho vinařství dostaneme?
Vinařství je v samém srdci oblasti Médoc, leží na levém břehu řeky Garonny, necelých 10 km od Bordeaux. Zámek má dlouhou historii, ve středověku to byla malá pevnost pro obranu médockých břehů, kde sídlila stejnojmenná jurisdikce. První stopy vinařské produkce na majetku byly doloženy v roce 1354, kdy majitel Château Cantemerle platil desátky ve víně. Od konce 16.století zámek vystřídal pouze 3 vlastníky – rodina Villeneuve (1576-1892), poté Dubos (1892-1980) a v roce 1981 skupina SMABTP (významná francouzská pojišťovna). Bohatá historie není spjatá pouze ze samotným zámkem, ale také s překrásnou zahradou, která jej obklopuje. Kuriózní situaci na zámku zažili v roce 1855, tedy při klasifikaci vín z Bordeaux. Tehdy se omylem na Ch. Cantemerle zapomnělo, a tak o rok později došlo k jedné ze dvou jediných změn v klasifikaci, v roce 1856 obdrželo páté Cru Classé. Další výjimkou bylo až slavné Ch. Mouton Rothschild v roce 1973.

Jaká vína tam produkují?
Tento zámek produkuje vína z podloží s jemnými a velmi hlubokými štěrky z obcí Macau a Ludon. Celková rozloha osázených vinic je 94 ha, což řadí tento zámek k největším v celé oblasti. Zastoupení odrůd je velmi typické pro levý břeh řeky Garonny: 60 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot, 6 % Cabernet Franc a 4 % Petit Verdot. Podloží i podnebí je zde rozmanité, a proto i ve vínech naleznete jak komplexní, tak vyrovnanou a rafinovanou chuť. Vína z tohoto château patří k nejlepším v poměru ceny a kvality vín z této oblasti.

Kde se s vínem můžeme setkat?
Každým rokem se Château Cantemerle účastní největší přehlídky Bordeaux vín na Pražském hradě – AUDIENCE GRAND CRU CLASSÉ. Budou účastníky i 14. ročníku této akce, při kterém se bude prezentovat skvělý ročník 2015. Navíc toto Château letos i připraví Grand Vin de Audience 2015, které obdrží každý účastník slavnostního banketu ve Španělském sále. Pokud byste i vy chtěli být u toho – máte možnost 15. a 16. února 2018. Zarezervovat vstupenky si můžete na www.audience-bordeaux.cz

 

A ještě citát na závěr:
Ti, kdož vám tvrdí, že pití vína je zlozvyk pohanský, nepříslušný křesťanu, zapomínají na první zázrak Kristův v Káni Galilejské. Proměnil tehdy víno ve vodu, či to bylo obráceně? Anatol France

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *